4858 кандидати се борят за депутати в 51-ия парламент

Има заявени 12 640 секционни комисии в страната

Новини
15:42 - 15 Октомври 2024
2568
4858 кандидати се борят за депутати в 51-ия парламент

"Има заявени около 12 640 секционно избирателни комисии в страната и извън нея, но тази цифра ще търпи промени, защото 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни заведения, други социални институции и в места за задържане. В 9353 секции у нас ще се гласува с машина. В чужбина броят на секциите е общо 719 в 57 държави, в 157 от които ще може да се гласува машинно". Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг за организацията и провеждането на парламентарни избори на 27 октомври. По думите ѝ подготовката върви нормално и ЦИК има взаимодействие с всички органи, които имат отношение към изборния процес. 

"Към днешна дата са регистрирани 4858 кандидати за народни представители. Продължават да постъпват искания за заличаване на някои от тях. 1378 от кандидатите са жени, а 3480 - мъже. 1702 са кандидати в два района. Тези числа обаче също ще се променят", добави Матева. 

За цялата страна са образувани 163 комисии за гласуване с подвижна избирателна кутия. Избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявленията си до 21 октомври. 

По думите на Матева вече са започнали обученията на СИК, организирани и провеждани от РИК. "Миналата седмица ЦИК прие методическите указания за гласуване в страната, а вчера - в тези извън старната. Те са публикувани на страницата на ЦИК. В обучителните материали сме публикували и интерактивни тестове за отчитането на резултатите от гласуването. Хубаво е членовете на СИК да направят тези тестове, за да видят кои са най-честите грешки при попълването на протоколите и отчитането на гласовете", каза още тя.

На 16 октомври от 10 часа „Информационно обслужване“ АД ще демонстрира софтуерите, с които ще се обработват резултатите от изборите.