5 г. затвор за швейцареца, съден у нас за тероризъм

Вземат колата и оръжието на Кевин Бахли

Общество
16:38 - 25 Февруари 2020
1583
5 г. затвор за швейцареца, съден у нас за тероризъм

Швейцарецът Кевин Бахли, който през септември 2018 г. бе заловен с кола, пълна с оръжие, бе осъден днес на 5 г. затвор.

Той бе признат за виновен по 3 обвинения - за тероризъм, контрабанда с оръжие и опит да го пренесе през границата ни с Турция. Бахли трябва да плати 20 000 лв. глоба.

Присъдата включва конфискация на джип "Гранд Чероки" и оръжието, открито в него - 2 ловни карабини, щурмова пушка, 24 ножа, пистолет с 2 пълнителя, 381 патрона, 3 мачете, 2 брадви, бронежилетка, каска и друга военна екипировка.

В последната си дума пред съда Бахли поиска присъда, която да му позволи да се върне в родината си Швейцария, и да се лекува.

Младежът заяви вчера, че не е бил в състояние да разсъждава. Той проявявал симптоми на депресия от 2016 г. насам. Според петорна психиатрична експертиза Кевин има психични проблеми, но е вменяем и може да носи отговорност за действията си.

По делото са правени 4 експертизи. Една от тях сочи, че Бахли не е бил наясно какво прави, но тя е опровергана от следващите изследвания. 

"Не симулирам, знам, че не ми вярват, но не съм гневен", заяви той пред съда.

Бахли е в софийския затвор. Той има право да обжалва. Присъдата му бе обявена от състав с председател съдия Мариета Райкова.

Преди ден прокурорът по делото Георги Асенов поиска между 5 и 6 г. затвор за Бахли и го постигна.