5 години става мандатът на шефовете на БНТ и БНР?

Промяната ще важи и за членовете на УС на обществените медии

Новини
15:36 - 23 Февруари 2021
2143
5 години става мандатът на шефовете на БНТ и БНР?

Мандатите на генералните директори и на останалите членове на управителните съвети на Българското национално радио и Българската национална телевизия се удължават от три на пет години, предвиждат промени в Закона за радио и телевизия, внесени от МС в парламента. Обществените медии ще бъдат финансирани по нов начин.

При прекратяване на мандата на генералния директор, по чието предложение са утвърдени, се прекратява и мандатът на членовете на управителните съвети и те ще изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите управителни съвети.

Предвижда се, че в едномесечен срок от влизането в сила на този закон генералният директор на БНР, съответно на БНТ, предлага на Съвета за електронни медии за утвърждаване членове на управителните съвети, с които да бъдат сключени договори за управление.

Правят се изменения, свързани с отговорностите и договорите за възлагане на управлението на генералния директор и на членовете на управителните съвети.

Ясно е разписана мисията на обществените медии. Вместо субсидия, те ще получават трансфер от държавния бюджет, който се определя ежегодно за компенсиране на нетните им разходи от осъществяваните медийни услуги и дейности в изпълнение на обществената им мисия и издадената лицензия за възлагане на обществена услуга.

Законопроектът е разработен от работна група, създадена със заповед на министъра на културата и включваща представители на заинтересованите институции.

В него са отразени текстовете, които бяха приети в окончателния вариант от работната група през юни миналата година, но не попаднаха в представения за обществено обсъждане от Министерството на културата проект.

Това стана повод генералният директор на БНР Андон Балтаков да заяви, че подава оставка в знак на несъгласие и впоследствие я оттегли след настояване на работещи в БНР.