5 трика за здрави коса и нокти

Бюти
16:29 - 14 Май 2019
3601
5 трика за здрави коса и нокти

Сияещата кожа, лъскавата коса и здравите нокти са до голяма степен ген, но има някои важни и много лесни хитринки, които можеш да започнеш да прилагаш ежедневно, за да се сдобиеш с всичко, за което някога си мечтала. Ето 5 от най-работещите трикове:

Съвет #1: Яж храни, които косата, кожата и ноктите ти обичат

Първото нещо, с което трябва да започнеш положителната промяна във външния си вид, е резултат от вътрешното състояние на организма ти, а именно твоето меню. Най-важните хранителни вещества за здравето на кожата, косата и ноктите ти трябва да включват витамините А, С, Е и D, както и цинк, селен и мед. Общото между по-голямата част от тях е, че сами по себе си те са антиоксиданти, които предпазват от преждевременно стареене и увреждане, поддържайки клетките млади. Есенциалните мастни киселини, които са жизнено необходими съставки, особено Омега-3, също помагат за поддържане здравето на кожата, косата и ноктите. Разбира се, всички тези така важни и необходими съставки могат да се намерят под формата на добавки, но също така да бъдат набавени в организма чрез консумацията на някои храни: риба - богата на витамин D и Омега-3 мастни киселини; яйца - богати на биотин; зеленолистни зеленчуци като зеле и спанак; цветни плодове - богати на антиоксиданти; зехтин - има високо съдържание на есенциални мастни киселини и витамин Е, които го правят отличен овлажнител, който естествено подмладява кожата; кокосово масло - хидратира естествено, а антиоксидантите и хранителните вещества, които се съдържат в него помагат за елиминирането на преждевременните признаци на стареене; авокадо - мастните киселини в него хидратират сухата кожа и ускоряват заздравяването на белези и различни петна; зелен чай - активните съединения в него минимизират вредните ефекти на UV лъчите на слънцето и спират действието на свободните радикали. А освен това е и страхотно средство срещу косопад и промени в състоянието на ноктите; мед - добър естествен овлажнител, ускорител на растежа на косата, а  ензимите в него спомагат за поддържането на кожата чиста, свежа, лъскава и добре хидратирана. За още по-добри резултати е добре да забравиш или да се опиташ поне да избягваш млечните продукти и пшеницата, които са виновни за склонността към възпалителни процеси.

Съвет #2: Пий много вода

Друга важна стъпка към здравата коса, кожа и нокти си остава добре познатата вода и нейната хидратираща роля. Един от първите признаци на обезводняване е именно сухата кожа. За съжаление, процесът не спира до тук - дехидратацията продължава и от вътре, което може да доведе до загуба на еластичност, сърбеж и ранни признаци на стареене. Най-добрият начин тялото ни да се хидратира достатъчно е като консумираме достатъчно вода през деня, около 2 литра. Разбира се, добре дошли са и всички домашни билкови чайове и фрешове, но без добавени захари.

Съвет #3: Ограничи излагането на слънце

Излагането на вредните слънчеви лъчи е огромен удар за здравето на кожата. И макар да сме съгласни с твърдението, че всяка от нас има нужда от витамин D за блестяща кожа, коса и нокти и един от най-добрите начини да го постигнем са слънчевите бани, е добре да знаем и кога е най-правилното време да си ги подаряваме. Знаеш правилото - преди 11 ч. и след 16 ч. следобед, като всяка една минута, в която кожата и косата ти не са защитени с подходяща козметика с фактор, се увеличава риска от по-сериозни последствия като изгаряне, дехидратация, фини бръчици, старчески петна и рак на кожата. Затова е важно да разпределиш правилно времето, което ще прекараш на открито и да мислиш малко повече за здравето си, отколкото за перфектния тен.

Съвет #4: Избягвай или поне опитай да намалиш до минимум стреса

Случвало ли ти се е да се събудиш сутрин преди някакво важно събитие и “О, не! Пак пъпка…” Да, познато ни е много добре! Стресът е често срещана причина за по-голямата част от кожните проблеми като възпаления, акне, екзема, розацея и псориазис. Хроничният стрес спомага за ускоряването на стареене на кожата, влияе на косопада, състоянието на нокътната плочка и повишава риска от рак на кожата. Има няколко изпитани начина да се зправиш с неговото неблагоприятно въздействие и да се чувстваш по-спокойна и щастлива: йога, медитация, различни спортове, изкуство, разходки, повече време с любимите хора. Просто опитай различни неща и виж кое от тях ще работи най-добре за теб!

Съвет #5: Полезни добавки

Красотата изисква грижа не само отвън, но и отвътре, затова от огромно значение са т.нар. добавки, които осигуряват допълнителна подкрепа за здравето и добрия вид на твоята кожа, коса и нокти. Ето и няколко от тях: - биотин - основен витамин, част от семейството на витамин В, който подпомага правилното разграждане и разпределение на ензимите и мастните киселини и помага на тялото да преработва глюкозата; - колаген – прост белтък, изграден предимно от фибрилерни склеропротеини, който благоприятства нормалното състояние на ставите, сухожилията, хрущялите, кожата, косата и ноктите, при които с напредването на възрастта настъпват негативни промени и задържа влагата в най-дълбоките слоеве на кожата, поддържайки нейната свежест и жизнен вид; - кератин - важен протеин, който подпомага правилното функциониране на косата, кожата и растежа на ноктите по естествен начин; - витамин Е – известен с това, че подобрява здравето и външния вид на косата, кожата и ноктите, той дава сила, по-сияен вид на кожата и ускорява растежа на косата и ноктите; - хвощ – една чудесна билка, която освен че има противовъзпалителни свойства, съдържа и естествен силициев двуокис, който се бори с бръчките, грижи се за здравето на ноктите и има антимикровни свойства, важни за елиминирането на кожни инфекции, гъбички, пърхот и косопад; - метилсулфонилметан – естествено сярно съединение, което освен, че стимулира растежа и здравината на косата и ноктите, има и за противовъзпалителни качества при болки в ставите, отговаря за по-бързия метаболизъм и производство на колаген и кератин; - куркума - противовъзпалителна билка, която има антиоксидантни свойства, борещи се срещу възпалителните състояния на кожата и стареенето.