500 заразени на ден изправят здравната система пред колапс

Проф. Витанов: 1 на всеки 100 човека у нас в момента е с COVID-19, ноември ще е рисков

Здраве
08:39 - 07 Октомври 2020 (обновена)
4707
500 заразени на ден изправят здравната система пред колапс

Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека – един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте. Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова телевизия.

По думите му се задава нова вълна на заразени и епидемията се разраства. „От много време говоря, че октомври ще бъде преходен месец. Вече започнахме да виждаме, че той наистина е такъв – между това което беше август – ниски нива на заболели и това, което ни очаква през ноември”, посочи още той.

Проф. Витанов припомни, че е дал оптимистична прогноза 25 000 до края на октомври, но песимистичната е 30 000. Според математика все пак едва ли ще стигнем 30 000 до края на октомври, но 25 000 ще прескочим. Той уточни, че след 25-то число на съответния месец дава прогноза за следващия месец.

Проф. Николай Витанов беше категоричен пред Нова телевизия – ноември месец ще е критичен, трябва да издържим тогава. Ако го направим, има надежда да минем през зимата с по-малко случаи.

Проф. Николай Витанов

Не бива случаите да са над 500 на ден. Здравната система може да издържи две-три седмици, ако постоянно има по 500 на ден, уточни Витанов. И каза, че не очаква над 120 души в интензивно отделение през октомври. Сега те са 57. А в болница, до края на октомври Витанов очаква 1200 – 1300 души, но ако има 30 000 случая, то в болница ще са 1800, което вече поставя под напрежение здравната система.

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19 здравната ни система няма да издържи, е мнението и на националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров.

Според проф. Витанов учениците ще изкарат присъствено първия срок, като втория най-вероятно много училища ще минат на онлайн форма на обучение.

В момента смъртността у нас е 0,5% от хората, които са прекарали вируса. „Ние сме под средното световно ниво. Този вирус отваря дупка в имунната система и дава поле на изява на всички придружаващи заболявания. Имайте предвид, че нашето население е много по-болнава в сравнение с други европейски държави“, коментира проф. Витанов.

Математикът от НОЩ прогнозира, че ако разпространението на заразата продължи с тези темпове то ни очаква още няколко години епидемиологична обстановка.