525 интелектуалци с отворено писмо до нацията

Георги Господинов, Теодор Ушев, Снежина Петрова, Нери Терзиева и още над 500 призовават да се гласува за политически формации, които устояват проевропейски и либерални ценности

Култура
19:10 - 22 Май 2019
4607
525 интелектуалци с отворено писмо до нацията

Отворено писмо в подкрепа на европейската ориентация и либерални идеали разпространиха български интелектуалци, сред които писателя Георги Господинов, аниматора, номиниран за „Оскар” за филма си „Сляпата Вайша” Теодор Ушев, актрисите Весела Бабинова, Лилия Маравиля, Линда Русева, Ева Волицер, Марта Вачкова и Снежина Петрова, писателката Капка Касабова, автор на 3 романа, издадени в цял свят, журналистката и пиар Нери Терзиева и др. 525 души подкрепят исканията на „Отворено писмо към българските граждани по повод Празника на българската култура и изборите за европейски парламент“.

Личности от литературата, киното, изкуството, науката и спорта сигнализират, че в страната ни, а и в световен мащаб, мненията в обществото се поляризират все по-опасно и превес вземат националистическите чувства.

Петицията настоява за „категорично обединение около демократичните принципи и либералните ценности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в основните документи на Европейския съюз“.

Един от проблемите, според тях, е опитът да се размият границата между религията и светската държава. Освен това се финансират масово ултраконсервативни и популистки движения и се полагат активни усилия да се подкопае достоверността на достиженията в сферата на човешките права и демократичните свободи. Като пример за това са посочени опитите научни твърдения да бъдат подменени с пропагандни доктрини, атаките над НПО-та, журналисти, активисти, преподаватели...

„Поставят се под въпрос базисни международни документи за правата на човека и детето, които България отдавна е приела“, пише още в текста на писмото, излязло в дните, в които масово се протестира срещу Националната стратегия за детето.

Междувременно групи в социалните мрежи продължават да разпространяват недоказани научни теории за вредата от ваксините, а през юли 2018-а Конституционният съд обяви, че отхвърля Истанбулската конвенция под претекст, че противоречи на Конституцията.

Друг основен проблем, който откриват не само подписалите петицията, но и международните организации, е, че медиите се използват за „манипулиране на общественото мнение, разпространяване на фалшиви новини и всяване на параноични страхове“.

Ето част от текста на писмото, разпространено в сряда, 22 май:

Армии от тролове и ботове налагат екстремни позиции, маскирани като „глас на гражданското общество“. Подкопава се доверието в авторитети и в основни източници на информация. Общественото пространство се залива с дезинформационни кампании до степен на пълна дезориентация и масови истерии.

В публичния дискурс нарастват уклоните към екстремизъм. Спокойните и рационални гласове се давят в блато от шумни, скандални изказвания, които провокират чисто емоционални реакции. От екрана свободно и необезпокоявано се лее реч на омразата, а от словото до реалното действие крачката понякога е твърде кратка.

България все повече се откъсва от цивилизационния си избор, направен през последните години, от демократичния път на развитие и от проевропейската си ориентация. Парадоксалното е, че именно тези, които най-активно атакуват доверието в общите европейски ценности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом отвътре.

Всичко това  е част от глобален процес, очертан в Отвореното писмо на тридесет световни интелектуалци. Те алармират, че Европа стои пред най-голямата заплаха за съществуването си от 30-те години на XX век насам, и призовават активно да отстояваме принципите на либералната демокрация и европейските ценности.

Присъединяваме се към апела на интелектуалците и призоваваме нашите съграждани: бъдете активни, информирайте се и дайте гласа си за партии и кандидати, които ясно заявяват проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация! Нашата европейска идентичност допълва и обогатява, а не се противопоставя на националната ни идентичност. Българската култура винаги е процъфтявала в периоди на отваряне и активен обмен с европейските и световните традиции. А Европейският съюз е най-сигурният гарант, че нашият език и нашата култура ще бъдат съхранени и ще оставят трайна следа в европейското и световното културно наследство.

На всички, които предстои да ни представляват в Европейския парламент през следващия му мандат, напомняме, че той е общност, основана на споделени ценности: зачитане на човешкото достойнство, човешките права, свободата, демокрацията, равенството и принципите на правовата държава. Тези ценности изискват да отстояваме плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността в обществото.

Пълният текст на писмото може да прочетете тук:
https://docs.google.com/document/d/1WlezArvYo2icjRn3oeGqjPl8lB8OPbwo8nJTkVsdeuI/edit?fbclid=IwAR3Vzc8i32xM8sQQDwnR4CalxytV9ybGOFeLSYNQdhWFSxFFA6VMwgNTTaw