54 души убити и ранени на лов у нас за последните 5 години

Новини
23:44 - 12 Септември 2019
4362
54 души убити и ранени на лов у нас за последните 5 години

54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години, сочат данни на МВР. От тях ранените без опасност на живота пък са 44, а загиналите а 10. В периода между 2014 и 2016 г. убитите са общо само двама, а ранените - 13. За последните два ловни сезона обаче има увеличаване на броя на загиналите, които са по 3 на година, а ранените са общо 21. От началото на новия сезон, който бе открит на 10 септември с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина вече има трима ранени без опасност за живота.

По думите на председателя на Съюза на ловците Васил Василев, цитиран от в. "Монитор", който оповестява статистиката, в единия от най-новиште случаи ловец е бил прострелян в бедрото от свой колега от далечно разстояние. „Виновникът за инцидента отишъл да си прострелва ловната карабина в гората в Еленския Балкан, но не улучил дървото, в което се целил, а човека, тръгнал да лови пъдпъдъци. За късмет куршумът не е засегнал главен кръвоносен съд”, обясни той.

Според Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) най-честата причина за инцидентите с ловци е неспазването на правилата за боравене с огнестрелно оръжие. Нерядко нещастията стават при стрелба по неясна и невидима цел, а само по шума от стъпките на животното или храстите.

От МВР предупреждават, че друга причина за злополука по време на лов може да е неправилно боравене с оръжие. То не трябва да е заредено до неговата употреба и винаги да се насочва в безопасна за хората посока. Освен това то задължително трябва да е технически изправно. Опасност има и при самоволно напускане на позицията, определена за ловеца при груповия лов.