56% от българите не искат затваряне на ТЕЦ-овете

Новини
12:34 - 26 Юни 2023
1391
56% от българите не искат затваряне на ТЕЦ-овете

Обществото ни не е зелено ориентирано и не мисли за перспектива извън следващия зимен сезон. Данните от изследването "Регионален демографски и социално-икономически анализ на района на "Марица - изток" представи Яница Петкова от "Галъп интернешънъл" на пресконференция в БТА.

Над 2/3 от запитаните са съгласни с твърдението, че закриване на въглищната енергетика ще повиши цената на енергетиката. Също толкова смятат, че закриването въглищната енергетика ще увеличи броят на енергийно бедните. За огромната част от обществото в страната проблемът е по-скоро социално-икономически, посочи Петкова.

На въпрос "Дали трябва да се закрият въглищните централи за в бъдеще"

56% от запитаните предпочитат да се положат усилия да се запазят въглищните централи,

21% директно отговарят, че е по-добре да се закрият въглищните електроцентрали, а близо 1/4 не могат да преценят как да отговорят.

Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" добави, че голяма част от обществото разсъждава на тема качество на живот, качество на храната и здравеопазване, което е функция от застаряването. Зеленото се мисли не като напред, а като назад в миналото. Българинът не е далеч от темите, но е далеч от европейския им начин на разказване, изтъкна Симеонов.

Ас. д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН добави, че 

в региона на "Марица-изток" се печелят много пари, но не се разпределят по споделен начин,

за да доведат до просперитет за местното население. Печеленото на много пари обаче има значение върху цената на човешкия живот на работещите в Марица-изток, каза той.

Приблизително 1200 души е цената на човешкия живот на функционирането на ТЕЦ-овете в "Марица-изток" във връзка със замърсяването, отчете Димитър Събев. "Марица-изток" е символ на стара огромна индустрия на България. След 1990 г., когато настъпили промените към пазарна икономика, България била последна, която тръгнала по пътя на реформите, напомни Събев. Същото снишаване и бавене е в сила и действа по въпроса за "Марица-изток". Има важни решения, които да се вземат, и обявената помощ от 1,15 млрд. евро са доста малко предвид малките предизвикателства. Тези суми обаче лесно биха могли да нараснат, смята той и добави, че

вместо да се договоря по-силна ангажираност на Европейския съюз, България все повече се снишава.

Над 85% приходите от продажба на енергетиката в "Марица-изток" нарастват. Икономическата теория, практика и история говорят, че моноиндустриалните региони не са стабилни, не са устойчиви и в един даден момент идва техният край, посочи Събев.

Той изтъкна още, че работещите в "Марица-изток" получават смешни пари, но от друга страна

ще има голямо регионално сътресение, ако "Марица-изток" бъде затворена, без голяма своевременна, комплексна и снабдена с финанси държавна помощ,

предупреди Събев и добави, че емисиите от "Марица-изток" нараснали с 30-40%.

"Марица-изток" има шанс, но не и ако проблемът се отхвърля и ако цялата финансова помощ за справедливия енергиен преход мине не през публични структури, а през големите пари, които ще дойдат от Европа, а други хора да ги вземат", заключи ас. Събев.