56% от младите руснаци искат спиране на войната

Данните от проучването не са официално публикувани

Украйна
11:32 - 13 Юли 2022
2392
56% от младите руснаци искат спиране на войната

В края на юни е проведено проучване по искане на администрацията на президента на руската федерация. На респондентите е зададен следният въпрос: "Едни казват, че бойните действия в Украйна трябва да спрат възможно най-скоро. Други смятат, че бойните действия не трябва да спират сега. Коя гледна точка ви е най-близка - първата или втората?"

От документи, с които разполага "Медуза.ио" става ясно, че 30% от отговорилите смятат, че "бойните действия в Украйна" трябва да бъдат спрени "възможно най-скоро". 13% се затрудняват да отговорят, 57% смятат, че войната трябва да продължи. 

Във възрастовата група 18-24 години за прекратяване на войната са 56%, а за продължаване - 19%. Сред руснаците на възраст между 25-34 години за край на войната са 43%, а за продължаване - 41%. Колкото по-възрастни са анкетираните, толкова повече поддържат войната. Сред респондентите над 60 години за продължаване на войната са 72%. 

В Москва и Санкт Петербург за прекратяването на бойните действия са 40% от анкетираните, а 48% са за тяхното продължаване. Най-много 62% са привържениците на войната в останалите градове на Руси с население над 1 млн. жители.

Сред активните "потребители на интернет" за край на войната са 47% от респондентите, а 35% за нейното продължаване. Сред зрителите на ТВ канали привърженици на край на войната са едва 22%, а 68% искат нейното продължаване.

Данните от проучването не са официално публикувани.