6-етажна офис сграда изниква на мястото на "Синият лъв" в София

Изсичат 35 дървета в центъра покрай амбициозния бизнес проект на собствениците на "Титан"

Новини
21:32 - 11 Ноември 2021
8217
6-етажна офис сграда изниква на мястото на "Синият лъв" в София

Одиозна сграда на 6 етажа ще бъде вдигната на мястото на градината на ресторант "Синият лъв" в центъра на София. Тя ще е за офиси и проектът предвижда подземен гараж на три етажа. Градината на ресторанта сега е под високи сребристи смърчове, орехи, явор, акация и брези, но е предвидено те да бъдат изсечени.

Сградата, в която от десетилетия се помещава ресторантът, ще бъде преустроена в детска градина - идея, която се обсъжда повече от година. Това потвърди и единият от собствениците на фирмата "А-Трейд 3000", която притежава терена, Димитър Борисов. Той е известен и като един от собствениците на компанията "Титан", която от години отговаря за сметопочистването на София и редица други големи градове.

На метри от "Синия лъв", на съседната пряка - ул. "Кузман Шапкарев" - ще бъде построена още една сграда на мястото на стара триетажна къща, чийто статут на културна ценност е свален. В района ще бъдат изсечени общо 35 дървета. Те попадат в строителното петно и това е основанието на общинската комисия по околна среда през 2018 г. единодушно да одобри премахването им.

"Повечето самонастанили се дървета не са в много добро естетическо и физиологично състояние, а 11 са в лошо състояние", е записано в становището, подписано от Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията. В градината на "Синият лъв", те са по-малко от 35. "Дърветата, обозначени в схемата към становището, са в няколко имота, а не само в този, където ще се строи", смятат от район "Средец".

Запитана къде точно са обозначените 35 дървета за премахване, Лорита Радева казва, че трябва да провери детайлно документацията, тъй като казусът е разглеждан преди четири години, и след това ще коментира.

На същото заседание през 2018 г. общинарите са предложили като компенсация да бъде засадена три пъти повече нова растителност, но не става ясно къде е възможно да стане това.

Под целия имот на градината ще има подземен паркинг, а бъдещото здание на ул. "Иван Вазов" 4 ще е залепено за съседното на ъгъла с ул. "Кузман Шапкарев". Отстояние само от 3 метра ще дели новата сграда от старата къща на "Синият лъв".

Теренът на ресторанта с градината е с площ 1.55 дка и е собственост на фирма "А-Трейд 3000" ЕООД на Иво Иванов и Димитър Борисов, по-известни със сметосъбиращата компания "Титан". Имотът е бил държавен до 2005 г., но е приватизиран след сделка с тогавашния областен управител на София.