6 г. затвор може да получи Цветелин Георгиев за търговия с гласове

Кандидат-депутатът раздавал храна в село Маринка

Крими
16:12 - 05 Октомври 2021
2447
6 г. затвор може да получи Цветелин Георгиев за търговия с гласове

Софийска градска прокуратура приключи разследване по досъдебно производство, образувано за престъпление против политическите права на гражданите. В качеството на обвиняем по делото е бил привлечен Цветелин Георгиев – кандидат за народен представител в парламентарните избори на 11 юли 2021 г., информира пресцентърът на Апелативна прокуратура-София.

В хода на разследването е било установено, че на 29 юни 2021 г. в село Маринка, община Бургас, обвиняемият Георгиев дал на няколко лица имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат и на коалиция. Той раздавал пликове с хранителни продукти, съдържащи колбаси, брашно, леща и макарони.

След привличането му в качеството на обвиняем на него е била наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои Софийска градска прокуратура да внесе в съда обвинителен акт срещу извършителя на престъпното деяние, за което законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 10 000 лева до 20 000 лева, съобщават още от държавното обвинение.

Цветелин Георгиев бе кандидат-депутат от „Изправи се! Мутри вън!“. Тогава главният прокурор Иван Гешев поиска Централната избирателна комисия да отнеме имунитета му.

След разгласяването на случая Георгиев се оттегли от надпреварата. От формацията на Мая Манолова също се разграничиха от него.

Любопитен момент е, че в случая прокуратурата не установява раздаване на пари, а само на хранителни продукти.