6 г. затвор за пловдивчанин, подпалил 4 коли и заплашил двама с убийство

Новини
11:50 - 28 Май 2024
978
6 г. затвор за пловдивчанин, подпалил 4 коли и заплашил двама с убийство

ВКС остави в сила наказанието от 6 години лишаване от свобода за Цветан Апостолов, запалил 4 автомобила и заплашил с убийство двама души в центъра на Пловдив.

На 17 септември 2022 г. мъжът бил до заведение на бул. "България" и седнал да изпуши една цигара с приятели. Отворил нова кутия и хвърлил станиола и целофана на земята. Тъй като персоналът бил почистил, един от служителите му направил забележка да го остави на масата. Апостолов се ядосал и започнал да крещи, че ще го изкорми и залее с киселина. Заплахите чула и друга служителка на ресторанта, която викнала охраната.

Дни по-късно, на 24 и 25 септември, без причина Цветан взел лист хартия и бензин и подпалил четирите коли, паркирани на бул. "Цар Борис III Обединител". Опожарени са шкода, дачия, ауди и шевролет за общо 27 559 лв. За това е осъден на 9 години затвор, което при редукцията с 1/3, тъй като пред Окръжния съд е признал вина, става 6 години лишаване от свобода. Апостолов е признат за виновен и за заканите за убийство на мъж и жена, като общото му най-тежко наказание е 6 години.

Върховните съдии са приели анализа, направен от окръжните и апелативните магистрати при обсъждането на значимите за отговорността обстоятелства, за верен и задълбочен. Изложените в тази насока в пълнота съображения се споделят от касационната инстанция.

Съдебното минало на Цветан Апостолов правилно е оценено като обременено с поставен акцент върху наложените наказания за разнообразни по същността си престъпления, сред които и такива за палеж. Той има 9 предишни осъждания. Отчетени у подсъдимия са склонността му към агресия, както и алкохолната зависимост и злоупотреба с психоактивни вещества. Личността му е описана като недооценъчна по отношение на поведението му. Констатирано е омаловажаване на стореното, което в съвкупност с конкретната му инкриминирана деятелност и го очертава в посочения негативен план.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.