60 мигранти бяха спасени от лодка в Кипър

Свят
16:31 - 24 Януари 2024
1411
60 мигранти бяха спасени от лодка в Кипър

Шестдесет мигранти бяха спасени от малка лодка край Кипър в сряда, включително три деца и мъж, открити в безсъзнание на борда, съобщи Ройтерс, позовавайки се на кипърските власти.

Властите задействаха спасителни хеликоптери и патрулни кораби след като търговски кораб съобщи, че е видял малка дървена риболовна лодка на около 30 морски мили от нос Греко, най-югоизточната точка в Кипър. Кипърският Съвместен спасително-координационен център заяви, че всички мигранти са откарани в болница, включително четиримата намерени в безсъзнание и трима с фрактури на долните крайници.

Властите заявиха, че според първоначалните информации лодката е отплавала от Ливан на 18 януари. "Алармен телефон", група за застъпничество, която подава сигнали за мигранти в беда, съобщи в неделя, че разтревожени роднини са се свързали с тях след загуба на връзка с кораб, превозващ между 50-60 души, който е напуснал Ливан на 18 януари. Не е ясно дали става дума за същата лодка.

Кипър се намира на около 100 мили (185 км) западно от Ливан и Сирия. През последните месеци се наблюдава увеличаване на пристигащите и от двете страни, подклаждайки опасения в Никозия за мигрантска вълна, ако напрежението в Близкия изток обхване по-широк регион. При спокойно море на една малка рибарска лодка може да отнеме 18-20 часа, за да стигне от Ливан до Кипър, отбелязва БТА.