600 бона отиват за прецакани със забавачката семейства

Общество
11:36 - 29 Юли 2022
2442
600 бона отиват за прецакани със забавачката семейства

Държавата ще плати 608 729 лв. на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина, реши кабинетът в оставка на заседанието си вчера, съобщи правителствената пресслужба. От тях 604 637 лв. ще бъдат преведени на Столичната община, а 4092 лв. - на община Пловдив.

С това решение на правителството се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата през май и юни 2022 г. В началото на годината в столицата право на такова обезщетение са имали родителите на 820 деца, за месеците март и април броят им се е увеличил на 833, а през май и юни са били 848. В Пловдив ще се платят компенсации за седем деца.

Законът за предучилищното и училищното образование позволява финансова помощ за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина поради липса на места.

Министерският съвет прие и Постановление за определяне на реда и условията за предоставяне на парите от държавния бюджет за компенсиране през 2022 г. на разходите за отглеждане неприети поради липса на места деца в яслите. Месечният размер на компенацията е 372 лв. и съответства на средния месечен размер на издръжката на дете в общинските детски градини.

Над 56 млн. лв. за детски ясли, градини и училища

Над 6 млн. лв. за строеж на нови, както и за доизграждане и ремонт на съществуващи училища, детски ясли и градини одобри още правителството. От парите ще се възползват 23 общини и две държавни професионални гимназии.

Правителството отпусна и 50 млн. лв. за ремонти в детски градини и училища. Парите ще бъдат използвани приоритетно за поправки на покриви и за енергоспестяващи мерки. Ще бъдат финансирани общо 175 образователни институции в 27 области в страната - 151 общински и държавни училища и 24 детски градини.