640 млн. лв. са дълговете на държавните болници

46 041 000 лв. са просрочените задължения

Новини
16:36 - 17 Октомври 2024
834
640 млн. лв. са дълговете на държавните болници

Дълговете на държавните болници са 639 121 000 лв., от които 46 041 000 лв. са просрочените задължения. Това показват обработените данни от болниците към 30 юни т.г., публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Дълговете на общинските болници към същата дата са 200 466 000 лв., от които 14 321 000 лв. са просрочени. 

Преди дни Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на МЗ за 2024 г. за предоставяне на заем в размер на 25 млн. лв. на Многопрофилната болница за активно лечение "Лозенец" ЕАД в София. Заемът се предоставя за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение.

Според предоставената от болница „Лозенец“ информация, със средствата по заема ще бъдат погасени просрочени задължения към доставчици на лекарства и на медицински изделия, към доставчици на външни услуги и на консумативи, казаха за БТА от МЗ. В същата информация от болницата се посочва, че просрочените задълженият към 31 август т.г. са натрупвани назад във времето,

като някои от тях са дължими от повече от две години,

допълниха от МЗ.

Съгласно процедурата, уредена в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, Съветът на директорите на публичните предприятия, каквито са държавните болници, взема решение за получаване на кредит/заем с точни параметри – финансова институция, размер и условия. Решението се представя за одобрение на министъра на здравеопазването, в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на дружеството. На този етап в МЗ няма постъпили решения от органите на управление на държавните болници за предоставяне на подобни заеми.

През юли 2022 г. правителството прие Постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на МЗ за 2022 г., за предоставяне на 35 млн. лв. заем на Александровска болница, за да бъдат погасени просрочените задължения на лечебното заведение. През декември 2023 г. Министерският съвет одобри изменение на условията за предоставяне на заем на Александровска болница и Проект на допълнително споразумение за изменение на договора между МЗ и лечебното заведение за предоставяне на заем за погасяване на просрочени задължения на лечебното заведение. С проекта на допълнително споразумение се определи размерът на главницата на предоставения заем от 35 млн. лв. на 33 441 675,39 лв., както и погасителен план към Договора за предоставяне на заем, който се изменя, отразявайки действителния размер на усвоените средства и съдържа преизчислена погасителна вноска, остатък по главницата, главница и лихва.