670 000 тона храна се изхвърлят годишно в България

Стъпките за ограничаване на разхищението са прости – купуване на по-малки количества продукти на по-кратки периоди и планиране на менюто

Новини
20:15 - 08 Август 2023
2528
670 000 тона храна се изхвърлят годишно в България

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. Същевременно все още имаме континенти, в които бедността и недохранването са изключително голям проблем. Тук говорим за един наистина огромен проблем.

Това каза основателят на платформата foody.to Светослава Симеонова в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.  

Целта на платформата foody.to е да насочи вниманието към разхищението на храна и възможностите за ограничаването на това.  

"Чрез foody.to откривате храна, която е напълно годна, вкусна, просто не е продадена в обичайния за това час или има малко по-малък срок на годност. Нашата цел е в този оставащ период да успеем да продадем всички тези количества на нашите партньори, които са магазини, пекарни, ресторанти и други хранителни обекти, така че въобще да не се стига до разхищаване на храна“, обясни Светослава Симеонова. 

670 000 тона храна се изхвърлят годишно в България, като 60% от тях се изхвърлят от домакинствата,

посочи тя. Стъпките за ограничаване на разхищението по думите ѝ са прости – купуване на по-малки количества храна на по-кратки периоди, планиране на менюто. "Статистиката на "Евростат“ показва, че всеки гражданин на ЕС изхвърля годишно средно 125 кг храна. Квотите в ЕС за намаляване на разхищаването на храна бяха вдигнати през юли месец, така че ние имаме поети на европейско ниво ангажименти колко и по какъв начин трябва да намалим това разхищение. Това трябва да е национален план и национално усилие. Изключително важно е да се води този диалог и да се включват все повече участници в него. Нашата цел е да обединим сили с големите корпорации, неправителствения сектор, дори държавата“, посочи Светослава Симеонова. 

Кръговата икономика е бъдещето на икономиката, смята тя.  

Целта на foody.to е в бъдеще с добрите практики, разработени в България, да помогне и на съседните ни държави, които също имат проблем с разхищението, допълни създателят на платформата.