70-годишен шофьор в ареста на Смолян за дрога

Общество
13:23 - 21 Февруари 2023
975
70-годишен шофьор в ареста на Смолян за дрога

На 13-ти февруари за 24 часа бе задържан 62-годишен водач от Велинград, защото при полицейска проверка на пътя между Чепеларе и Хвойна управлявал лек автомобил "Опел Астра" след употреба на наркотични вещества - метамфетамин и амфетамин. 

Вчера още по-възрастен шофьор – 70-годишен от село Малка Арда, общ. Баните, е арестуван за 24 часа. Той бил проверен около 11.45 часа в село Кръстатица като водач на лек автомобил "Пежо 306“.

Техническото средство показало наличие на наркотични вещества – бензодиазепини.   За проблема с достоверността на употребяваните от полицията дрегери алармираха именно от полицията, когато започнаха да проверяват сами себе си и мнозина изгърмяха, че употребяват наркотици. Едва десет години след като хиляди са били арестувани полицаите алармираха за проблем, който на тях им е ясен, но дотогава не ги засягаше. Проблемът е, че полевите тестове не винаги са точни, а кръвните, които ги трябва да  ги верифицират, се бавят твърде дълго, а през това време шофьорите с положителни тестове търпят санкции – свалят се номерата на колите им за срок от 6 месеца до 1 година, отнема им се книжката и така ги лишават от право да управляват МПС, налага им се глоба от 500 до 1500 лв.

При масовата проверка сред полицаите, направена преди половин година, изскочиха първите положителни проби. Шестима служители на реда в Бургас се оказа, че имат в организма си наркотични вещества. Именно тогава органите на реда започнаха да поставят под съмнение достоверността на резултатите.