70-годишни мажоретки се пуснаха в центъра на Враца

Над 400 възрастни се включиха в Регионалния преглед по гимнастика

17:20 - 02 Септември 2023
7926
70-годишни мажоретки се пуснаха в центъра на Враца

С дефиле по централната пешеходна улица във Враца и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев започна днес Регионалният преглед по гимнастика, в който се включиха 13 клуба от Северна България - членове на Федерацията „Спорт, здраве и активно дълголетие“.

Тя е учредена през 2019 година, въпреки че това движение сред хората от третата възраст съществува още от 60-те годни на миналия век, каза за БТА председателят Павел Иванов.

През 1962 година във Варна Иванка Шишманова създава движението „Спортни групи за възрастни“. То постепенно се разраства и днес вече 30 клуба от цялата страна членуват във Федерацията, каза Иванов. Той е категоричен, че участието в клубовете удължава живота, защото дава на хората това, от което най-много имат нужда – движение и социализация.

Въпреки различната възраст, възможности и опит, това което обединява всички участници е желанието „да добавят години към живота си и живот към годините си“, както е и мотото на един от участващите днес клубове.

Ние сме като семейство, разказа методистът на клуб „Слънце“ от Плевен Николинка Житарска. Клубът е действащ вече 15 години, а средната възраст на членовете е около 70 години. Най-възрастната участничка е на 85 - много подвижна и в добро физическо и психическо здраве, сподели още Житарска.

Участващите днес клубове си тръгнаха с дипломи и изразиха нетърпение за следващата среща. Днешният преглед е част от годишния календар на Федерацията и се проведе под патронажа на кмета на общината Калин Каменов. Организатор бе местният клуб „Вратица“, а демонстрациите бяха в най-новата спортна зала в града – в Средно училище „Христо Ботев“.