7000 мигранти пристигнаха в Лампедуза за 2 дни

ЕС
07:59 - 15 Септември 2023
1907
7000 мигранти пристигнаха в Лампедуза за 2 дни

Около 7000 мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза през последните два дни, съобщава АФП. Това е еквивалентът на цялото местно население.

Малкият италиански остров Лампедуза се бори от месеци, за да се справи с миграционния натиск от Северна Африка.

Местният приемен център с капацитет по-малко от 400 души, вече е пренаселен с мъже, жени и деца. Много от тях са принудени да спят навън на импровизирани легла.

Напрежение избухна в сряда, докато храната италианският Червен кръст е раздавал храна, което е накарало полицията да се намеси.

Някои млади мъже по-късно са напуснали центъра и са отишли в историческия център на Лампедуза. Малцина от тях са имали пари и някои ресторанти са им отказали обслужване. Но други заведения предлагаха храна безплатно или жителите и туристите плащаха за нея.

Лампедуза е една от първите точки за призив за мигранти, пресичащи Средиземно море.

Дните на хубаво време доведоха до скок на пристигащите през последните дни, като повече от 5000 души пристигнаха в Италия само във вторник, според данни на вътрешното министерство.

Припомняме, че в четвъртък италианският премиер Джорджа Мелони обърна внимание на проблемите с миграцията. 

Част от законната миграция може да бъде от полза за европейските икономики, но миграцията не е решението на демографската криза на континента, каза тя. 

Коалицията на Мелони, която дойде на власт миналата година, прокарва националистическа програма, която включва твърд подход към миграцията, обещания за повишаване на рекордно ниската раждаемост в Италия, законодателство срещу родителските права на ЛГБТ обществото и използването на чужди думи в официални документи.

"Живеем в епоха, в която всичко, което ни определя, е атакувано", каза Мелони, добавяйки, че защитата на традиционния модел на семейството и Бог е част от "голяма битка" за защита на човечеството и правата на хората.

Почти 124 000 мигранти са пристигнали на бреговете на Италия досега тази година спрямо 65 500 през същия период на миналата година.

Броят им обаче все още не е надхвърлил този от 2016 г., когато повече от 181 000 пристигнаха по време на вълната от незаконна миграция към Европа. Много от тях бяха сирийци, избягали от войната.