71 язовира се ремонтират в момента, 35 са готови

За миналата година 336 водоема са вече прехвърлени от общините

Общество
20:58 - 16 Юни 2021
2866
71 язовира се ремонтират в момента, 35 са готови

71 язовира се ремонтират от държавната компания “Монтажи”, а 20 се подготвят за възстановяване в най-кратък срок. Това става ясно от сайта на предприятието, в който има справка за ремонтите по язовирните стени и съоръженията към тях.

Държавната консолидационна компания (ДКК) е възложила на “Монтажи” дейности за 267 язовира. Към края на май има одобрени проекти за по-голямата част от тях - 195. За ремонта им са предвидени 444 405 812 лв. без ДДС, а стойността на проектирането им е 14 530 325 лв. Проектите на още 4 водоема в момента се одобряват от ДКК.

Открити строителни площадки има на 127 язовира, като на сайта е публикуван техен списък. Ремонтът им ще струва малко над 304 млн. лв. без ДДС, а проектирането им е било на стойност 9,77 млн. лв. 71 от тях вече се ремонтират, а 10 са готови и приети от ДКК.

Именно тези десет водоема започна да проверява икономическият министър Кирил Петков. Това са “Пазар дере” край Ловеч, “Злати войвода 3” и “Злати войвода 4” край Сливен, “Мънгови ливади”, “Найден Герово” и “Генерал Николаево 3” край Пловдив, “Сакма дере” край Хасково, “Ястребово” и “Хаджидимитрово” край Стара Загора и “До селото” край Бургас.

За първите три Петков заяви, че в момента са празни, въпреки че ремонтът им е завършен. Дадено беше обяснението, че проблемът идва оттам, че макар да са предадени на ДКК, не са прехвърлени на държавното предприятие “Управление и стопанисване на язовири”. Понеже собствеността им в момента не е ясна, нивото в тях се поддържа на кота нула.

Според сайта на “Монтажи” обаче на 16 юни и трите язовира са почти пълни. “Пазар дере” го делят 2,62 м, за да прелее, нивото в “Злати войвода 3” е 206 от 209 метра, а в “Злати войвода 4” - 196 от 198.

Още 25 язовира също са вече ремонтирани, но все още не е завършена строителната документация, за да бъдат предадени. 71 обекта в момента са в процес на проектиране.

В същото време отчетът на предприятието за управление и стопанисване на язовири показва, че за миналата година 336 язовира са вече прехвърлени от общините. Най-много са в Ямбол - 121, а от Благоевград са 107. Така общият брой дарени на предприятието язовири става 464. 1340 обаче са били отказани.

Според плана за 2021 г. се очаква до края на годината приетите водни обекти да нараснат до 800-1000. За тях са предвидени над 17 млн. лв. В тази сума влиза поддръжка и почистване, спешни ремонти, контрол на техническото състояние, като някои от язовирите ще бъдат изведени от експлоатация, както и охрана.

Малките язовири са опасни, заяви председателят на агенцията по метрология Петър Горновски пред БНТ в сряда. Причината била, че десетки години никой не се е грижил са тях. “От язовир “Бързина”, който бе виновен за трагедията в Мизия, тръгна промяната в Закона за водите. Този язовир в момента е на държавното предприятие и на няколко стопани, но стената е на общината. Ние много искаме да се реши този проблем”, заяви Горновски и добави, че ще проведе среща с икономическия министър, за да се реши въпросът. Агенцията контролира състоянието на язовирите независимо от собствеността им, увери Горновски.