76% от българите имат неконтролирана хипертония

По данни на СЗО страната ни е на първо място в Европа по брой хоспитализации

Новини
12:29 - 16 Май 2022
2802
76% от българите имат неконтролирана хипертония

40% от българите на възраст над 20 години страдат от артериална хипертония. 50% от случаите на миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност са следствие от високото артериално налягане. Развитието на деменция също е обусловено от недобър контрол на артериалното налягане. 26% от случаите водят до хронично бъбречно заболяване.

Данните бяха дадени от Българска лига по хипертония по време на пресконференция в пресклуба на БТА по повод на 17 май - Световен ден на хипертонията, по време на която бе обявено начало на националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.“

В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на пациентите с високо кръвно налягане в по-млада възраст. Това се дължи на факта, че

повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане.

На пресконференцията стана ясно, че преди 15-20 г. хипертонията се е срещала при по-възрастни, а днес има подмладяване и според данните - над 35 г. се отключва такава.

Важен фактор е неконтролираният процент - като за България процентът е 76%.

Лекарите посочват, че опасностите за развиване на артериална хипертония при българите е тютюнопушенето на обикновени цигари, но и на нагреваеми. Сред причините за отключване на заболяването е и злоупотребата с алкохол, наднормено тегло и диабет. Повечето от 150 000 сред подрастващите са с наднормено тегло.

Михаил Околийски, представител на СЗО за България, поиска да се инвестира в превенция. По данни на СЗО България е на първо място в Европа по брой хоспитализации, като втората страна в класацията е с два пъти по-малко хоспитализации. Статистиката показва, че едва 38% от българите ходят на подобен тип профилактични прегледи.

В пресконференцията бе коментирано още, че "лонг ковид" също е повишил артериалното налягане на някои от преболедувалите, а само 12% от вдигналите кръвно след ковид са били ваксинирани.