8 декември във Велинград? Доплатете малко и бързо към Малдивите

Бедните студенти наемат големи вили, носят си алкохол и си готвят сами 

Новини
19:50 - 07 Декември 2023
11033
8 декември във Велинград? Доплатете малко и бързо към Малдивите

Студентският празник 8 декември активира „на макс” курорти, хотели и ресторанти в бърза надпревара кой да зариби повече народ в името на голямата печалба. Въпреки че уж цедят някакви промоции, цените не са особено щадящи, особено за неработещи младежи без богати родители.     

Както обикновено, скъпите хотели са най-активни още от началото на ноември в офертите си към академичната младеж. 

Освен предложения за изискани менюта и висококачествен алкохол, се предлагат спа-екстри, плюс участия на известни изпълнители от шоубизнеса. Тази година, заведенията измислиха и нова екстра – позволяват внасяне на алкохол отвън. В същото време почти няма хотели, които да предлагат празничен пакет с отстъпки за 1 вечер и повечето оферти са за минимум 2-3 нощувки.

Естествено, Банско пак е царят на купона, традиционно предпочитан от младежите за празника. Около 10 000 студенти се очаква да напълнят градчето утре. Хотели и ресторанти в Банско засипват с всевъзможни оферти. 4 звездните места за настаняване предлагат средно за около 250-270 лева 2 нощувки, като в комплекта са включени спа-екстрите, празнична вечеря, подбрано меню, и разбира се - селектиран алкохол.

Младежите обаче предпочитат купона не в най-луксозните хотели, а предимно в тези с 3 звезди, например. Повечето са с две нощувки със закуска и празнична вечеря в семеен или двузвезден хотел за около 120 лв. Офертите на многозвездните обаче варират около 250 лв.

Тридневните предложения струват около 250 до 300 лв. в по-луксозните е и по-скъпо.

Нощните клубове в Банско пък предлагат и турове след полунощ за най-запалените купонджии. Голямата атракция остават и живата музика с изпълнения на известни поп и фолк звезди.

Кувертът в прочутите механи в планинското градче е между 60 и 80 лв.  

Зимният курорт Пампорово също се надява на повечко гости за 8 декември, като освен лукс и уют, обещава няколкостепенни менюта и празнична вечер. Почитатели набра офертата с известни шоу изпълнители – Есил Дюран,Тео, Диджей Диас, диджей Теди Джорджио.

Арбанаси тази година избива рибата, като кани на купон с участие на фолкдивата Галена – заради изпълнителката обаче кувертът обаче е 100 лв., като включва празнично меню. 130-140 лева на човек е двудневният пакет за 8 декември в четиризвезден хотел в центъра на старата столица Велико Търново– тук има двойна стая, куверт за празнична вечеря, DJ парти, богата късна закуска на следващия ден и ползване на всички спа удоволствия.

Троян, който е особено актуален напоследък, също кани младежите в луксозните си хотели. 4-звездният „Плаза” например, предлага забавления срещу 100-ина лева на вечер в привлекателна обстановка, спа център заедно с празнична вечеря и закуска.

Не особено евтин излиза празникът в Девин – също доста актуален зимен курорт в последно време – хотели с 4 звезди отварят врати за празничната вечер срещу 185 лева за двама, като в офертата влиза и закуска, празнична вечеря басейн с термална вода и още приятни изненади.

Доста атрактивно звучат офертите за чужбина, които пресметнато внимателно излизат и по-евтино, ако сравниш с 1-2 вечери в скъп хотел у нас. Например 2 нощувки с гала вечеря на яхта на Босфора струва само 240 лева на човек за 4 дни. С уговорката, че предлаганият хотел не е многозвезден, а само 2 звезди плюс.

Екскурзия до Румъния с 2 нощувки, като са включени обиколки на Букурещ, Синая, Брашов, Браила и т.н. пък струва само 170 лева, което си е направо без пари.

Тази година, както и предишната, студентите масово избират варианта голяма вила с ползване на механа с обща цена, където отиват големи компании. И сега, собствениците твърдят, че повечето подобни заявки са вече запълнени. Просторна вила в Банско с механа, например предлагат оферта за 13 човека, като всеки трябва да плати по 90 лева.

Срещу въпросната сума, на разположение са камина с дърва, микровълнова печка, фурна, миялна машина. Така компанията може да си напазарува и да си приготви празничната вечеря. Въпросните суми обаче важат само ако се изпълни зададената бройка от собствениците.

Какво е положението по морето? Къща за 12-15 души излиза под 2000 лева за 2 дни. Мнозина наемат къщи около морската столица Варна. С лично напазарувана храна и напитки, цифрата за Студентския празник звучи абсолютно приемливо.

Просторните и китни вили, които побират компании от 12-25 души искат средно малко над 2000 лв., което излиза съвсем прилично на човек.

Тази година Слънчев бряг почти няма капацитет да приема гости, защото е заета с украински бежанци. От курорта обясняват, че няма особен интерес за студентския празник. Предлагат се обаче апартаменти за по 120-150 лева, които могат да се ползват от повече от трима души.  

В Равда дават оферта за 100 лв. нощувка с  включена празнична вечеря в един от известните в курорта хотели. В тотално препълнения през лятото „Св. Константин и Елена” офертата за 2-ма е около 300 лева.

Любопитна оферта дават туроператорите за мечтата на мнозина – Малдивите. Специално за студентския празник, има опция за цели 9 дни със 7 нощувки за двама срещу  – 5000 лева. В сумата се включва не само пътуването и нощувките, но и храната - закуска и вечеря.

И разбира се, след Малдивите се нарежда меката на скъпотията Велинград, където за удоволствието да празнуваш там са нужни над 200 лева на вечер на човек. Въпреки всичките му екстри с менюта, спа-екстри, спортни забавления, борови паркове, както и вътрешни и външни басейни, цената пак никак не щади джоба.

Но както казват зевзеците - защо във Велинград - доплатете малко и тръгвайте за Малдивите. Може и след 8 декември.