8 души са задържаните за шпионаж

Новини
11:45 - 11 Септември 2019
2058
8 души са задържаните за шпионаж

В рамките на разследването за шпионаж до 24 часа са задържани осем лица, които са предадени на следствените органи. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред депутатите в пленарната зала. Той дойде в Народното събрание, за да даде подробности за специализираната акция от понеделник, 9 септември.

Министър Маринов посочи, че на 9 септември в МВР е постъпило постановление на специализираната прокуратурата за оказване на съдействие при провеждане на разследване за престъпление по чл. 105 от Наказателния кодекс. Служителите на СДВР са оказали такова съдействие, като са проведени огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски на територията на София, Перник и Брезник.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев съобщи в парламента, че в хода на работата на ДАНС по изпълнение на възложени от прокуратурата действия, свързани с разследване на престъпления против финансовата и кредитната система на страната, е установена схема, която е свързана с изградено и функционирало действие по пране на пари.

При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация - общество "Двуглав орел". Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната, посочи председателят на ДАНС.

Сред задържаните за 24 часа бе бизнесмена и председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов, който бе освободен късно снощи.