8 години затвор за кражба на телефон

Общество
16:46 - 15 Май 2023
1437
8 години затвор за кражба на телефон

Окръжен съд – Кюстендил призна подсъдим за виновен в грабеж и му наложи наказание 8 години лишаване от свобода. Любен Д. е извършил престъплението при условията на опасен рецидив.

Той призна всички факти и обстоятелства от обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура, като се съгласи да не се събират доказателства за тях.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното от Окръжен съд наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г., се редуцира с 1/3 до 8 години лишаване от свобода, което следва да се търпи при първоначален „строг“ режим.

Съдът, под председателството на съдия Йоланда Цекова в състав с двама съдебни заседатели призна 42-годишния Любен Д. за виновен, че на 22 декември 2022 г., около 00.05 часа, в гр. Дупница, ул.“Св.Георги“, в близост до филиала на центъра за Спешна медицинска помощ при МБАЛ „Св.Иван Рилски“, е отнел мобилен телефон за 231.64 лева от момиче на 17 г.  като за това е употребил сила. Момичето е било стискано за шията и блъскано на земята, след което й били нанесени и удари с юмруци в лицето.

Съдът приспадна времето, през което подсъдимият Любен Д. е бил задържан за 24 часа и с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд, с въззивна жалба или въззивен протест, в 15-дневен срок, считано от днес.