80% от сградите у нас нямат защита от мълнии

Най-много гръмотевици падат във Враца, София и Кюстендил

Общество
20:40 - 18 Юни 2019
5115
80% от сградите у нас нямат защита от мълнии

Трагичният инцидент, при който мълния уби 47-годишен мъж в столичния ж.к. „Люлин”, показа за пореден път фрапиращи пропуски в законодателството, свързано с мълниезащитата, и отчайващото състояние на зданията в почти цяла България в това отношение.

Поне 80% от сградите в България нямат мълниезащитни инсталации или те не работят, изчисли Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране пред в. „Сега”. Същия процент посочва и инж. Ернесто Стефанов, автор на книга за защитата от мълнии.

„При старите сгради ситуацията е много лоша, в това число и с т.нар. панелки. Те са строени преди 30-50 г., след което покривите им са претърпели множество ремонти, без последващи проверки за изправност на мълниезащитните инсталации.

Което е много неправилно, защото едно от първите неща, които правят майсторите, когато се качат на покрива да полагат нова изолация, е да изрежат всички стърчащи железни елементи”, пояснява Иванов.

Според Христомир Иванов през последните години гръмотевичната дейност се е увеличила 3-4 пъти. По данни, обобщени в наредбата от 2010 г., средният брой на дните с гръмотевици за страната е бил 30 на година. Над нормата са били Райково с 41 дни, Чирпан - 39.5, София – 38.5, Ботевград – 37, Враца - 36.5, Долна Митрополия – 35, и т.н.

Годишно най-много мълнии на квадратен километър падат в района на Враца – 15, София, Кюстендил, Ботевград, Ловеч, Чирпан, Райково, Сандански – по 12, и т.н.