80% от заразените у нас с ХИВ и СПИН са мъже

Актуални новини
16:17 - 22 Юни 2022
2569
80% от заразените у нас с ХИВ и СПИН са мъже

40 години от обявяването на ХИВ пандемията в света отбелязаха с обучение в Медицински университет-Пловдив. Срещата запозна  медици и докторанти с модерната терапия и профилактика. Ректорът проф. д-р Мариана Мурджева заяви, че за разлика от Ковид-19 при ХИВ няма ефективна ваксина.

Ако говорим за контрол над ХИВ помага модерната терапия, която превърна заболяването от нелечимо в хронично, поясни проф. Мурджева. Според нея има ефективно лечение, което се базира на база антитела, които неутрализират попадналия в организма вирус.

В България пациентите се лекуват с последните известни препарати на световно ниво, категорични са от университета.

Проф. д-р Мариана Стойчева, която е специалист по инфекциозни болести съобщи, че в България има регистрирани и успешно лекувани над 3500 пациенти с ХИВ и СПИН, от тях 80% са мъжете. В Пловдив на терапия са около 300 пациенти с ХИВ. В България първият случай е описан през 1986 година, това е бил студент по медицина в Плевен.

Според проф. Мурджева и проф. Стойчева все още Ковид-19 не е отминала инфекция и има реална заплаха от увеличаване на случаите, не само у нас, но и в другите страни от Европа. Все още не е ясно дали Омикрон или друг негов вариант ще бъдат актуални занапред, но сме по-подготвени за реакции, смятат от МУ-Пловдив.