85-годишна израелска заложничка: Минах през ада в Газа!

Активистката за мир Йохевед Лифшиц се срещнала с лидера на "Хамас" в тунел в ивицата и го попитала как не го е срам да отвлича невинни

Актуални новини
21:00 - 29 Ноември 2023
5356
85-годишна израелска заложничка: Минах през ада в Газа!

85-годишна израелка, отвлечена от "Хамас" на 7 октомври и освободена две седмици по-късно, каза, че се е срещнала с лидера на палестинското ислямистко движение в ивицата Газа Яхия Синуар и го е попитала как не се срамува от това, че използва насилие срещу активисти за мир като нея, предаде Ройтерс.

Йохевед Лифшиц е била отвлечена от дома си в кибуца Нир Оз в Израел и откарана в Газа. Тя каза пред израелския вестник "Давар", че се е срещнала със Синуар, когато е посещавала заложниците в подземен тунел, където "Хамас" ги държи в плен. 

"Синуар дойде при нас три или четири дни след пристигането ни", каза Лифшиц пред изданието. "Попитах го как не се срамува да причинява подобни неща на хора, които през всичките тези години са подкрепяли мира". "Не ми отговори. Замълча", допълни тя. 

Лифшиц е активист за мир и заедно със съпруга си с години са помагали на болни палестинци в Газа да стигнат до болница в Израел, каза пред Ройтерс нейният внук. 83-годишният ѝ съпруг Одед също е бил отвлечен от дома им и все още е в плен на "Хамас".

Пред репортери след освобождаването ѝ миналия месец тя каза, че е "минала през ада" за тези две седмици, в които е била заложник в Газа. Лифшиц е една от четирите жени, освободени първо от "Хамас". Тя заяви, че е била бита, когато е била отвлечена, но след това са се отнасяли добре с нея. 

При освобождаването си жената се е обърнала, за да стисне ръката на маскиран член на "Хамас". Попитана защо, тя отвърна: "Те се държаха добре с нас и се грижиха за всичките ни нужди."