9 защитни реакции на организма

Човешкото тяло изпълнява редица функции, които ни защитават от външни заплахи и травми

Здраве
09:10 - 14 Април 2019
4970
9 защитни реакции на организма

Човешкото тяло е сложна система и изпълнява редица функции, които ни защитават от външни заплахи, травми и други неприятни последици. Ето някои от защитните реакции на организма:


Прозяване
Като цяло прозяването е полезно за човешкото тяло. Една от основните причини, поради които се прозяваме е необходимостта от охлаждане на мозъка, най-често когато сме претоварени. Чрез прозявката ние вдишваме голямо количество въздух, мозъкът се охлажда леко, увеличава се притокът на кислород в кръвта и се отпускат мускулите.

Кихане
Механизмът на кихане започва в тялото ни в момента, в който в носната кухина се натрупват прекалено много алергени, микроби, прах. В този момент има дразнене на нервните окончания и кихането ни помага да се отървем от всички тези дразнители. Честото кихане за продължителен период от време може да подсказва, че човек се намира в непосредствена близост до алерген.

Хълцане
Когато ядем много бързо, поглъщаме големи парчета храна или просто преяждаме, нашият пневмогастричен нерв може да се раздразни. Той е тясно свързан с нашия стомах и диафрагмата. Резултатът е пристъп на хълцане.

Протягане
Протягането също е защитен механизъм на организма, въпреки че ние изцяло контролираме този процес. Протягането обаче е много важно за функционирането на тялото. Когато се протягаме, ние се подготвяме за физическите дейности, които ни очакват през деня. Протягането също така загрява мускулите, подобрява кръвообращението и настроението.

Сълзи
Освен за защита на лигавицата на окото, когато чужди предмети влязат в контакт с него, сълзите служат и като инструмент на емоционална защита. Учените смятат, че в стресови ситуации тялото ни създава нов, мощен източник на раздразнение, с цел да отвлече вниманието ни от болката, която в момента преживяваме.

Загуба на памет
В някои случаи загубата на памет е реакция на мозъка, която защитава нашата психика от травми, които сме преживели. В много случаи жертви на насилие или хора преминали през бедствия забравят най-страшните моменти.

Настръхване на кожата
Основната функция на настръхването е да се намали количеството топлина, която телата ни губят през порите на кожата ни. Това означава, че ще ни бъде по-лесно да се затоплим в неблагоприятни климатични условия. Хората настръхват най-често при резки промени в температурата или под въздействието на силни емоции.

Хипнагогия
Това е онова странно чувство, когато се унасяте и изведнъж тялото ви е разтърсено от нещо, което изглежда като токов удар. В този момент всички ваши мускули се гърчат в спазми, което веднага ви събужда. Това явление е резултат от факта, че когато започнете да заспивате, честотата на дишането ви бързо пада, пулсът се забавя, а мускулите са отпускат. Мозъкът се опитва да ви спаси, като ви разтърсва.

Сбръчкване на кожата от водата
Бръчките, които се появяват върху кожата на ръцете ви, играят важна роля. Това явление се дължи на факта, че когато тялото се сблъсква с повишено количество влага, то заключава, че околната среда е хлъзгава. Така кожата на ръцете веднага започва да се променя по начин, който ще направи по-лесно за вас сцеплението с гладки повърхности.