91 вдигания на местните данъци през 2020 г.

27 са отчетените намаления на налозите, сочи изследване на Института за пазарна икономика

Общество
22:05 - 24 Юли 2020
2697
91 вдигания на местните данъци през 2020 г.

През 2020 г. в България е имало 91 увеличения на местните данъци и само 27 случая на намаления. Това показва специално изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). То е част от проекта “Регионални профили: показатели за развитие”, който е от 9 години и според авторите на доклада последното изследване доказва тезата, че в годината на местни избори при данъците има пълно затишие, но в първата година от мандата налозите се качват, и то с много.

В случая през 2020 г. има своеобразен рекорд след последните местни избори, които бяха през есента на 2019 г., защото толкова много увеличения на данъците не е имало в други следизборни години.

Общият брой на увеличения на местни данъци в периода 2013-2020 г. достига 357 на фона на едва 90 случая на намалявания за същия период, показва докладът. Само през 2020 г. има 91 вдигания на местни данъци и само 27 намаления.

Най-ясна е тенденцията при данък сгради. След местните избори миналата есен в България има 44 увеличения на този налог и едва 4 намаления. В повечето случаи става дума за данъка, който плащат юридическите, а не физическите лица.

Сходни са и промените в данъчните ставки при прехвърлянето на собственост - има  27 увеличения на тези данъци в страната и едва 3 намаления.

Изглежда, че общините все още не са сигурни къде да поставят равнището на данъка върху превозните средства, след като миналата година законът добави екологичен компонент към него. Изводът е направен заради факта, че тук има относителен баланс – има 16 увеличения на налога върху МПС, но в същото време има и 13 намаления.

Най-малко изменения има при данъка върху търговската площ, като превесът тук е при намаленията – те са 7 спрямо 4 случая на вдигане на този данък. Освен това в условията на коронавируса през последните месеци местните власти масово замразиха, а някои и намалиха данъците и таксите, които плащат търговците в опит да облекчат положението им. Най-вероятно общините няма да искат или поне не масово да пипат този данък до края на мандата предвид пораженията, които нанесе на търговията периодът на извънредното положение.