А дали Исус не е прероденият Орфей ?

Не спират теориите за българския произход на Христос

Мистика
23:59 - 24 Декември 2023
7672
А дали Исус не е прероденият Орфей?

Има и мнение, че Исус Христос е прероденият тракийски жрец, музикант и лечител Орфей и че митът за раждането и възкресението е доста по-стар от 2000 години.

Орфически свидетелства изпъстрят Стария завет. Цар Давид свири на лира. В Библията лирата е свещен инструмент, макар че сякаш изведнъж изчезва с развитието на евангелията и днес няма да я видим в храмовете.

Орфей и Исус много си приличат. И двамата са млади, и двамата са самотни в личния живот, и двамата имат ученици - с притчи и слово им предават вярата. И двамата учат хората на мир, любов и добро.  В края на живота си Орфей е разкъсан, а Исус – разпънат. В историческия музей в Истанбул се пази мозайка от 5 век. На нея е изобразен Орфей, заобиколен от християнски светци. Което поражда въпроси и прави възможна идеята, че Исус е всъщност прероденият Орфей. 

Писателят Йордан Вълчев твърди, че последните думи на Исус на кръста са произнесени на старобългарски език. В книгата „Две изречения за Исус Христос” Вълчев казва, че Спасителя изрича на майчиния си език – прабългарски или старобългарски известното „Елои, елои, лама савахтани”, което означава не „Защо ме остави, Господи”, а „Ела, ела, Боже на новия живот”. 

В подкрепа на твърдението, че Исус произхожда от древните български племена и е проповядвал на български, е и един интересен факт, за който разказва етнографът Сава Костова. Тя описва посещението си в Сирия преди години, когато там не се води война:

„Отивайки в Сирия, от Националния исторически музей в Дамаск ме заведоха на изток в района на Майлюля, където живеят арамеите. Казаха ми, че те говорят на езика, който се говорел по времето на Иисус Христос. Посетихме един много стар християнски манастир на едно възвишение, пуснаха грамофонна плоча с църковно песнопение по времето на Спасителя. С голямо учудване аз възкликнах: „Та това е българска народна песен”. Отговори ми се, че много българи, които идват тук, казват същото”. 

Непреки доказателства за това, че Исус произхожда от древните българи е и един доклад на Пилат Понтийски, който предава Исус на тълпата на Разпети петък. В доклада си до император Тиберий Пилат пише, че Исус не е евреин и носи косата си на плитка, което противоречи на еврейската традиция косите да падат свободно на раменете. Плитки са носели прабългарите. Освен това самите евреи в Юдея преди 2000 години са смятали родата на Исус за езичници.

С българския произход на Исус Христос е свързан и друг древен паметник, познат на науката като „Анонмен хронограф”. Там са дадени 21 най-древни народи. Почти всички са изчезнали. За българите там се пише, че произлизат от внука на Ной Зиези. Внимателен анализ на „Книга за Енох”, написана преди 4 500 години, препраща още по-далече, като българското родословие се свързва с Матусал, дядото на Ной. Това го твърди арабският летописец Ал-Масуди (893-956). Самият Матусал е син на легендарния Енох, който разкрива тайните на небесната механика посредством българския календар, признат в наши дни от Юнеско за най-съвършен за всички времена.