А ти помагаш ли на черното изкуство?

Хакерството и фалшивите новини са най-голямата манипулация в обществото

Новини
17:30 - 12 Ноември 2022
2457
А ти помагаш ли на черното изкуство?

Хакерството и фалшивите новини са съвременните черни изкуства, каза за БТА Жоро Пенчев - експерт в дигиталните технологии и обществените науки, изследовател на градските политики и иновациите. Той бе сред лекторите на първия Варненски фестивал на науката.

Организатор на започналия вчера тридневен форум е фондация „Красива наука“. В рамките на фестивала варненци имат свободен достъп до 40 събития за деца и още 20 за възрастни и семейна публика. Проявяващите интерес към науката имат възможност да се включат в различни работилници и да чуят на разбираем език лекции от различни сфери – от астрономия, през медицина и роботика, до кулинария.

При ежедневното ползване на технологии невинаги си даваме сметка как се поддаваме на „тъмната“ страна, коментира Жоро Пенчев, който е и представител на списание за фантастика и футурология „ShadowDance“. Той подчерта, че това е валидно не само за хакерските атаки, а и за фалшивите новини в мрежата, дезинформацията, за фейк-а, който позволява различен тип манипулации. 

Като сериозна опасност специалистът отбеляза кибер насилието, особено между деца. Младежката психика в сравнително токсична интернет среда може да бъде обременена в дългосрочен план, е неговата позиция. По думите му огромен проблем е това, че кибер насилието се случва много бързо, а срещу него трудно може да се реагира, тъй като в повечето случаи хората, които го реализират, са анонимни. Във виртуалната среда се случва нещо, което във физическия свят трудно може да се види - тълпата срещу един човек, посочи Пенчев. Според него проблем за нашата страна е, че все още няма достатъчно механизми, за да се окаже помощ на пострадалите. Съществуват класическите горещи линии, на които хората са подготвени да окажат подкрепа, но е нужно с този проблем да бъдат ангажирани и институции - както държавни, така и местни, посочи експертът. Той допълни, че младите хора трябва да знаят, че най-добрият начин за предпазване е общуването и, когато нещо ги притеснява, да споделят, само че задължително с близки хора, на които вярват, а не в интернет.

В страната все още липсва институционален капацитет за обучаване на младите хора по безопасен интернет, каза още Пенчев. Според него е хубаво, че има организации, които се занимават с този проблем, но те не могат да достигнат до всички младежи в страната.

На въпрос дали изкуственият интелект също няма да се окаже част от съвременната черна магия, експертът сподели, че духът вече трудно може да бъде върнат в бутилката. Изкуственият интелект вече е сред нас и трябва да си даваме сметка за това, добави той.