Абас и Нетаняху ще посетят Турция

Свят
15:56 - 21 Юли 2023
1325
Абас и Нетаняху ще посетят Турция

Палестинският лидер Махмуд Абас и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще пътуват до Турция по-късно този месец, за да проведат разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Ал Джазира.

Нетаняху ще бъде приет на 28 юли, няколко дни след лидера на Палестина, който се очаква да посети на 25 юли, съобщиха от турското президентство.

Отношенията между Турция и Израел се подобриха през последната година с няколко посещения на високо ниво, включително това на израелския президент Исак Херцог след повече от десетилетие на напрежение. 

Предстоящите посещения, организирани от Турция, идват на фона на повишено напрежение с някои от най-лошите прояви на насилие, включително първото израелско нападение с дрон в района от 2006 г. насам, увеличаване на военните нападения срещу Дженин и северните окупирани палестински територии и атаки на заселници в палестински села, пише още Ал Джазира.

Припомняме, че наскоро се проведе мащабна военна операция на израелската армия в Дженин, който се намира в северната част на окупирания Западен бряг, което доведе до евакуацията на хиляди палестинци.