Абе, какви граждански арести, като сме пълни селяндури?

Коментар
01:49 - 29 Юни 2021
15526
Абе, какви граждански арести, като сме пълни селяндури?

Едно време Владко Живков тъкмо прясно-прясно си защитил дисертацията „Правна оценка на Нюрнбергския процес“, отишъл при Тодор и му рекъл: „Тате,  готов съм да ме направиш министър на океаните!“ Правешкият поклатил голямата си глава и учудено отвърнал: „Абе, сине, ми ние нямаме океани!“  Ама Владко не се дава: „Е, много важно. Пък кака как е шеф на Комитета по култура?“ И до днес сме така – култура нямаме, ама имаме културтрегери, пари нямаме, ама имаме банки, гейовете ни са седем-осем ветерана от „Спартакус“ и един Парцалев, ама имаме прайдове. А последната мода е да извършваме граждански арести, без да имаме граждани.

В последните дни един актов фотос на двама горди горнооряховци по къси гащи, седнали на гърба на раздърпан пияндур, когото току-що са свалили от раздрънкания му трошляк, се превърна в символ на зараждането на гражданското ни общество. Даже яйцата и вмирисаните риби на Хаджигенов и Бабикян не го бият.

Браво на момчетата, този дебил няма работа да улицата, където ще утрепе я някоя бабичка, я бременна жена. Ама пак сме хванали нещата от вратата за краката. Както е казал Димитър Пенев, футболът е проста игра за умни хора. Гражданският арест е същата работа. За разлика от това полицай да ти щракне белезниците, тук не стига подозрение. Извинявам се за досадния цитат, ама според чл. 12 а от Наказателния кодекс „не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление.“

Демек, обяснявам като за хора с будно гражданско (селско) съзнание – трябва да си сигурен, че онзи,  когото задържаш, е престъпник. Хубаво, виждаш го, че криволичи и се катери на тротоара, може даже и на мастика да ти лъха през джама. Сваляш го от волана, тръшкаш го на земята. Да, ама карането пиян е престъпление,  ако кръвната проба е над 1,2 промила. Ако твоят „арестант“ вземе, та даде 1,1? Утре те е осъдил за едро хулиганство. Все още нямаме вградени дрегери, дори тия, дето сме ваксинирани по два пъти, нали?

Преди да се изхвърляме с балканския си, аграрен мачизъм, е хубаво да се научим да спазваме елементарни обществени правила. Да станем граждани, преди да извършваме граждански арести. Адекватното поведение, за съжаление на героите от Горна Оряховица, е доста по-обрано. Редното е в случай, когато подозираш, че някой е извършил кражба/нападение/измама/кара пиян/пикае във фонтан, да действаш колкото бързо,  толкова и отговорно. Запомни му лицевите черти, косата, ръста, възрастта, дрехите, номера на колата, ако е с такава, посоката, в която е тръгнал. Запиши си ги за по-сигурно. И веднага звънни на ченгетата. Не е нужно да си Рамбо, бъди добър свидетел – така си добър гражданин.

Нашата реакция обаче е в двете крайности – или се обръщаме на другата страна, когато някой пиян тулуп бие жена си, и се правим на слепи и глухи, или гледаме да се включим веднага в мелето с тупаници и ритници, припявайки си последния хит на Коцето за кураж. И после чакате такива хора да правят граждански арести. Как, като са пълни селяндури?