Абсурд! ЧСИ продава музей в Созопол за 1 милион!

Архитектурно-историческият комплекс „Южна крепостна стена и кула” е изкаран на публичен търг

Куриози
18:00 - 02 Октомври 2019
5405
Абсурд! ЧСИ продава музей в Созопол за 1 милион!

Гордостта на Созопол - архитектурно-историческият комплекс „Южна крепостна стена и кула”, е изкаран на публичен търг от частен съдебен изпълнител (ЧСИ) Станимира Николова.

Музеят се продава за близо 1 млн. лв. Стартовата цена, от която ще тръгне наддаването за уникалния археологичен комплекс е 917 120 лева, научи meduzata.com.

Върху сградата – паметник на културата, има учредени две договорни ипотеки в полза на Уникредит Булбанк. Длъжници са Фондация Созопол, Созопол тур ООД, Фондация Приморско 2004, Софийски строител, ЕТ Кибор – Кирил Алнаутски.

Двуетажната сграда с едноетажна пристройка, в които се помещава музеят е с разгъната застроена площ – 575 кв. м.

Огледи и предложения щу се подават от 4 октомври до 4 ноември. Офертите ще бъдат отворени в 9.00 ч на 5 ноември в Районен съд Бургас.

Интересна е историята на музея - крепостната стена е открита при събаряне на стара къща, на чието място е трябвало да се построи нова. И така вместо работници на мястото започват работа археолози, които намират добре запазен участък от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула, огромна постройка, използвана за складиране на зърно през V - VI век, когато в Созопол се е намирало най - голямото черноморско пристанище за износ на зърно.

Това е единственият хамбар от този период, открит у нас, заедно с 12 питоса (огромни делви) за жито и други по - малки делви, който е действал в продължение на хиляда години. Над зърнохранилището са били разположени казармени помещения, в които са живеели стражите, охраняващи крепостните кули. Открит е и античен кладенец, строен през IV - III век пр. н. е.

Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” е изграждан по проекти на Фондация „Созопол” от 2003 г. Той е разположен на южната панорамна алея, в старата част на град Созопол – Археологически резерват „Античния град Аполония”.

От създаването си през 2006 г. музейният комплекс на Фондацията е посетен от над 130 000 души. Фондация „Созопол” е основана от Кирил Арнаутски през месец декември 2002 година за осъществяване на дейност в обществена полза.