Ад през август: Иде 40° жега

Куриози
08:06 - 16 Август 2022
6220
Ад през август: Иде 40° жега

В София започва бавно увеличение на температурите до петък, когато очакваме до 38, а дори и до 40 градуса. От събота започва захлаждане като ще има следобедни превалявания. След това ни очаква топло и хубаво време. Това заяви в ефира на бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„В София зимата е студена, а лятото топло. Денят стана по-малък с почти 2 часа в сравнение с 20 юни. Валежите в Западна България се представят добре в сравнение с Източна България“, добави климатологът.

„Няма какво да жалим хората, които са на морето – те се чувстват много добре. Не очаквам нещо съществено в събота и неделя. Много хубави и летни температури. Редовно има тропични нощи. Пожелаваме им само да се забавляват“, допълни той.

Най-високи температури се очакват в Русе, а засушаването у нас ще продължи в следващите дни. Според него това ще се отрази на реколтата и прогнозира, че ще приберем с половин милион тона по-малко пшеница.

„У нас в момента язовирите са на изключително добро ниво. Язовирите са пълни над 80% и ще има нормално водоподаване, стига да не ги източим, защото сме майстори в това“, категоричен е проф. Рачев.