АД ЗА КИЛЪРА ОТ "СОЛО": Космати узбеки се изреждат на Илиян всеки ден

"Тош Тюрма" в Ташкент е един от най-зловещите затвори в света

Крими
16:46 - 29 Юни 2023
13337
АД ЗА КИЛЪРА ОТ "СОЛО": Космати узбеки се изреждат на Илиян всеки ден

Цели 14 години след двойното убийство пред "Соло", килърът Илиян Тодоров вече със сигурност съжалява за стореното. Докато чака екстрадиция у нас, той е затворен в "Тош Тюрма" в Ташкент - един от най-зловещите пандизи в целия свят, известен с това, че на всеки 3 минути там се извършва еднополово изнасилване.

Въпреки че присъдата му е доживотна, Илиян успешно успяваше да избяга от затвора допреди няколко месеца. Тогава бе заловен на летището в Ташкент, Узбекистан, при опит да премине границата с фалшив паспорт.

Условията в тюрмата са ужасяващи и без да се броят мощните, космати узбекски хомосексуалисти. Затворниците по няколко човека в килия, нямат тоалетни, а се изхождат в санитарни кофи за боклук, а до душа имат достъп само веднъж седмично. Това пък от друга страна е добре, защото след къпането трудно остава неразкървавено дупе.

По всяка вероятност Тодоров, който днес е вече на 36 г., съжалява, че е избягал от България. Тук щеше да лежи в затвора в Пловдив, който е пансион за девици пред Ташкентския.

България е поискала официално екстрадицията на двойния убиец, за да стартира излежаването на доживотната си присъда тук, но от Узбекистан са отказали. Там искат да го държат до излежаването на присъдата за фалшивия паспорт.

Всичко започна на 18 април 2009 г. в столичната ни дискотека „Соло“. Двете жертви празнуват заедно с други млади хора рождения ден на единия убит. Това е Васил Александров (24 г.). Другата жертва е спортистът Кирил Въжаров.

Младата компания се забавлява до 4 ч. сутринта, след което излиза навън, за да си повика такси. Докато чакат таксито, край тях профучава Илиян Тодоров, който с нож пробожда Кирил, Васил и още едно момче. Кирил издъхва на място, а останалите двама са вкарани в линейка. Малко след това и Васил умира. Третият младеж успява да се пребори за живота си във Военна болница.

И до днес не е ясен мотивът за тази жестока касапница насред центъра на София. Не е известно Илиян да е общувал с жертвите в дискотеката. Основната версия на полицията е, че е харесал някое от момичетата и в главата му е настанал истински хаос, въобразил си е, че те му пречат да е с нея и затова ги нападнал.

Илиян сам се предава 2 дни след убийствата, след което прекарва зад решетките 2 години, преди съдия Румяна Ченалова скандално да го пусне на свобода.