Администрацията на Байдън вдигна мерника на банковите такси

САЩ
13:53 - 05 Март 2024
1335
Администрацията на Байдън вдигна мерника на банковите такси

Администрацията на Байдън обяви във вторник най-новите си мерки за борба с нарастващите потребителски разходи и такси, известни като "излишни такси", включително междуведомствени усилия за справяне с надутите цени и ограничаване на сумите, които банките могат да таксуват за закъснели плащания по кредитни карти, предава Ройтерс.

Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия ще оглавят съвместна "ударна сила", насочена към спиране на незаконното корпоративно поведение, което повишава цените на американците чрез антиконкурентни или измамни бизнес практики, казаха служители на администрацията.

Администрацията също така ще финализира правило, което намалява таксите за кредитни карти от средно 31 до 8 долара, и друго, което дава на животновъдите и фермерите по-голямо влияние при договаряне с опаковчици на месо, казаха служители.

"Таксите за просрочени кредитни карти излязоха извън контрол", каза директорът на Бюрото за финансова защита на потребителите Рохит Чопра по време на разговор с пресата, в който се визуализираха ходовете.

Ходовете за справяне с нарастващите разходи идват на дневен ред, когато президентът демократ Джо Байдън и неговите съюзници се опитват да променят възгледите на многото американски гласоподаватели, недоволни от икономическото му управление.

Байдън е готов да подчертае стъпките по време на шестата среща на Съвета по конкуренция, който той създаде с изпълнителна заповед за спиране на антиконкурентните практики в сектори от селското стопанство до фармацията и трудовия пазар.

Байдън успешно оказа натиск върху компании като Airbnb и Live Nation за ограничаване на "излишните такси" - допълнителни такси, които клиентите плащат при резервация на билети за концерти, хотели и самолетни билети.

Икономическите съветници на Белия дом изчисляват, че действията на администрацията ще премахнат повече от 20 милиарда долара "излишни такси" годишно. Ходовете за противодействие на "излишните такси" се очаква да бъдат включени в речта на Байдън за състоянието на съюза в четвъртък, казват сътрудници на Белия дом.

Чопра каза, че лимитът на таксите за закъснение на кредитната карта ще спести на американските семейства 10 милиарда долара годишно, или средно по 220 долара годишно за 45-те милиона картодържатели, на които се начисляват такси за закъснение годишно. Издателите на кредитни карти се възползваха от вратичка, създадена през 2010 г., която им позволи да избягат от федералната забрана за неразумни такси, като ги увеличават всяка година с автоматични корекции на инфлацията, каза Чопра.