Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Има начин Васил Божков да бъде разпитан като свидел и в Дубай

Крими
17:15 - 21 Март 2022
3964
Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Има начин Васил Божков да бъде разпитан като свидел и в Дубай

„Разпитът на Васил Божков по отношение на твърденията му, че е бил рекетиран от Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова и Бойко Борисов може да се извърши чрез видеоконферентна връзка от Дубай при определени условия.

Необходимо е съдействието на тамошните компетентни власти. Г-н Божков трябва да бъде разпитан в присъствието на служебно лице на място, което е свързано по някакъв начин с правосъдието и то да удостовери самоличността му и да следи за доброто качеството на разпита от техническа гледна точка. Тази процедура обаче изисква организация, която е свързана с действията не само на прокуратурата, но и на Министерство на правосъдието и на МВнР“. Това обясни пред Lupa.bg адвокат Людмил Рангелов.

„До момента единствените искания, които са отправени до властите в Дубай, са за екстрадицията на г-н Божков. Нямаме договор за правна помощ с емирствата, но разпитът може да бъде проведен чрез видеоконферентна връзка“, увери адв. Рангелов

По думите му сведенията на Божков за Борисов, Горанов и Арнаудова са сериозни данни за извършени от тях престъпления. Те обаче не са доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, затова трябва да бъдат дадени по съответния ред.  

Божков твърди, че е теглил от банка големи суми, понякога милиони левове през определени периоди. Очевидно е, че не ги е използвал за покупка на имот например или за друга сделка, тъй като по нашето законодателство плащания от над 10 000 лева стават през банка. По думите на Божков той е давал тези пари на хората на Борисов, затова срещу тях е образувано досъдебно производство за изнудване.

„Смятам, че ще се намери начин да се приобщят показанията му в качеството на свидетел по линията на международната правна помощ. Полицията обаче допусна някои съществени грешки по задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова. Получи се превратно разбиране на действията при неотложност. Това доведе до опорочаването и на по-нататъшните действия по разследването. Разпитът на министър-председателя Кирил Петков е процесуално възможен, той обаче е безсмислен, тъй като премиерът няма как да има информация за обстоятелства, които са се случили по време, място и между лица, с които той няма никаква връзка “, обясни правозащитникът.

„Задържането е законно допустимо, но не е законно задължително. Трябва да има предпоставки за задържане под стража, тъй като това е накърняване на едно от най-важните човешки  права - правото на свобода. В случая не стана ясна необходимостта за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова. Вероятно са били разпитани в края на 24-часовия арест, за да не изглежда, че не е работено с тях, докато са били задържани“, предположи адв. Рангелов.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че се работи по съмнения за ощетяване на бюджета с над 550 млн. лв. заради бездействие на данъчните, ръководени в миналия мандат от Владислав Горанов. Вероятно става дума за таксите от хазартния бизнес, заради които самият Божков получи редица обвинения. Василев коментира, че тези данни са били докладвани на прокуратурата, но срещу бившите управляващи не е имало никакви действия.

От две години хазартният бизнесмен твърди, че Арнаудова всеки месец е ходела в офиса му. Досега прокуратурата не обръщаше внимание на тези твърдения и обясняваше, че те са защитна теза на обвиняем. Божков е заявявал и че дал над 60 млн. лв. подкупи на Борисов и Горанов. Веднага след задържането им бизнесменът написа във фейсбук, че е дал неоспорими доказателства за "най-големия рекет в историята на България". Божков подчерта, че той е давал показания за случая пред европейската прокуратура през последния месец.