Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Иван Гешев остава поне до октомври

Политика
16:49 - 08 Февруари 2022
9191
Адв. Людмил Рангелов пред Lupa.bg: Иван Гешев остава поне до октомври

Разпоредба в Конституцията дава възможност предсрочно да се прекрати мандата на главния прокурор, както и на мандатите на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Трябва да се установи, че с действията си те уронват престижа на съдебната власт и не изпълняват задълженията си по закон и Конституция. Само при такива обстоятелства правосъдният министър може да внесе във ВСС искане за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната власт. Това обясни пред Lupa.bg адв. Людмил Рангелов.

„Преценката за това дали главният прокурор уронва престижа на съдебната власт, тъй като за него става дума в момента, трябва да направи ВСС. Прекратяването на мандата на Иван Гешев обаче може да стане само с гласуване във ВСС, при което да се събере квалифицирано мнозинство от 17 члена. Нищожна е вероятността да се събере такова мнозинство. Квотата на прокурорите е 11 души и това предопределя резултата от това гласуване. Освен това членовете, които са от парламентарната квота и са избрани по инициатива на ГЕРБ и ДПС най-вероятно не биха подкрепили освобождаването, както и техните колеги“, смята адвокат Рангелов.

„Наблюдаваме политически ажиотаж, чиято цел е да се покаже сериозното намерение да се прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Това обаче няма как да стане, докато действа настоящият ВСС. Усилията на новото парламентарно мнозинство не се насочиха там, където е заровено кучето – да направят законодателни промени, които да доведат до предсрочно прекратяване на мандата на ВСС. Той така или иначе изтича през октомври. Други политически сили ще избират новия състав, така че до края на годината можем да станем свидетели на предсрочното освобождаване на главния прокурор. А дотогава той остава“, убеден е правозащитникът.

Днес стана ясно, че министърът на правосъдието може да поиска започване на процедура във Висшия съдебен съвет за отстраняване на един от "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд. Решението на Конституционния съд е взето единодушно.

Конституционните съдии приемат, че: "Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията".

 

.