Адв. Марин Марковски пред Lupa.bg: Няма съдебна реформа, а лозунги

Общество
17:47 - 09 Февруари 2022
4641
Адв. Марин Марковски пред Lupa.bg: Няма съдебна реформа, а лозунги

Имената, които премиерът Кирил Петков е занесъл в прокуратурата, трябва да бъдат проверени. Когато има съобщение в пресата за престъпление, държавното обвинение е длъжно да образува досъдебно производство, след това,  ако се окаже, че няма престъпление, просто не се повдига обвинение. Няма значение дали то има давност или не. Това заяви пред Lupa.bg адв. Марин Марковски по повод разпита на министър-председателя в прокуратурата.  

„Притеснява ме, че новите управляващи нямат конкретни предложения за текстове в закони, които да бъдат променени. Говори се за смяната на Гешев, но това не може да стане без текстове, които да гарантират независимостта на прокуратурата. След него може да дойде човек, който е готов за промяна, но той да се окаже в положение на едноличен властник“, предупреди адвокатът.

„По НПК всеки един прокурор на горна инстанция може да отмени постановление на свой колега под него. Това прави „долните“ прокурори зависими. Докато не се промени този текст, независима прокуратура няма да има. Голяма част от хората, които се привличат като обвиняеми, са с властови позиции и те намират начини да се свържат с прокуратурата. Ако окръжният прокурор повдигне обвинение срещу кмета, апелативният може да го отмени. Главният прокурор пък има право да отмени на апелативния обвинението. Докато не се промени НПК, няма да има независим прокурор. За тези промени е необходимо само Народно събрание. Трябват действия, а не общо приказки, от типа „почтено правосъдие“, „борба с корупцията“... Това са лозунги“, каза още адв. Марковски.