Адв. Марковски: Стига политически лозунги за съдебна реформа

Промяната идва с изковаването на читави закони, убеден е юристът

Крими
09:18 - 21 Декември 2021
4251
Адв. Марковски: Стига политически лозунги за съдебна реформа

Понеже има криза в правосъдието, може при правилен подход да бъде великолепна възможност да се подобрят значително нещата в областта на правосъдието. Това заяви адвокат Марин Марковски пред БНТ по темата за съдебната реформа.

Той обясни, че реформата на правосъдието означава подобрение на работата на полицията, прокуратурата, на съда и на съдебно-изпълнителните наказания. "Промяната трябва да бъде чрез промяна на конкретни закони и текстове, а не съдебната реформа да е опит за реторика и политически лозунг. Стоп на лозунгите", подчерта Марковски.

Според него отговор на въпросите ще се чуят, когато влязат необходимите закони. Нека този парламент бъде парламент на надеждата и на успеха. Защо сенаторите, които ще решават съдбата на България казват кой какъв е бил, кой е нисък, кой е висок, кой е с прическа, кой е без прическа, а трябва да изпълняват ефективна законодателна работа, недоумява Марковски.

Той посочи, че нулева корупция означава ефективно разкриване на престъпленията. Марковски определи като буря в чаша вода прокурор да разследва главния прокурор. Правосъдието не се решава от един човек, но когато има добре структуриран закон, който прави прокурора независим тогава нещата ще бъдат много добри, добави Марковски.

И изтъкна, че съдебната реформа е заложник в Плана за възстановяване и устойчивост. Законът трябва да дава крила, а не да режат крила, каза още Марковски и настоя законът да бъде по-строг към свидетелите, които не се явяват на разпит.

По делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, Марковски заяви, че чаят, който замества наркотика, го има във всяка една адвокатска кантора. Когато едно доказателство е поднесено от защитата може да бъде опровергано и намалява стойността на защитата, обясни Марковски.