Адв. Веска Волева пред Lupa.bg: Защо обвинител №1 да не се контролира от НС?

У нас
18:19 - 11 Май 2021
6966
Адв. Веска Волева пред Lupa.bg: Защо обвинител №1 да не се контролира от НС?

Суперпрокурорът е противоконституционен. Главният прокурор трябва да бъде контролиран от някого, който е над него. Иначе какво ще направи неговият подчинен?! Ще го даде на съд ли?! Това е невъзможно. Друга система трябва да се въведе за контрол на главния прокурор. Защо да не го контролира Народното събрание, например? Това заяви пред Lupa.bg адв. Веска Волева по повод обявяването от Конституционния съд за незаконна фигурата на суперпрокурора, който да контролира обвинител №1.   

„Имаше главни прокурори, които отказваха при повикване да се явят в парламента. Те смятаха, че са  над всичко. Това трябва да се спре. Комисия в Народното събрание също може да контролира дейността на обвинител №1. Глупаво е от демократична гледна точка и от гледна точка на управлението да се сложи подчинен на главния прокурор, който да го проверява. Имам чувството, че здравият разум отсъства напоследък от нашата държава“, заяви адв. Волева.

Тя коментира и предстоящите избори за парламент: „Изживяхме нови 45 години. Вече не може нещата да се случват, както досега. Отива си това управление.  90% от интелигентните хора не търпят Десислава Атанасова, не търпят д-р Даниела Дариткова... Те трябва да излязат от назидателния тон. Това пълзене пред началника е нетърпимо. Приключи една голяма ера, равностойна на 45 г. Приключи успиването на нацията, нейното затлачване. Оттук нататък нямаме избор и трябва да вървим напред. Не се ли разруши нещо, няма да тръгне новото“, смята адв. Волева, която през 2016 г. бе кандидат за вицепрезидент.