Адвокат: От ЦИК са били наясно с проблемите на машините още в средата на изборния ден

Не машините са виновни, а най-вероятно видът на хартията, предположи Петър Славов

Политика
11:01 - 11 Юни 2024
1945
Адвокат: От ЦИК са били наясно с проблемите на машините още в средата на изборния ден

В изборния ден възникнаха някои проблеми с част от машините. На няколко места устройствата разпечатваха бели разписки, или се появяваше надпис, че няма хартия. Наложи се многократна намеса на техниците.

"Информацията, която получаваме от ЦИК, не засяга проблема, за който алармирах – когато при опит за гласуване с машина, се отпечатва само една бюлетина, или втората, е само частично отпечатана. Много е важно да се изясни какви са причините за тези проблеми. Подал съм заявление до ЦИК, за да кажат колко на брой са тези сигнали. Аз знам за 50 души, които са имали подобни проблеми в изборния ден”, коментира в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS адвокатът Петър Славов.

Той обясни, че ЦИК е била наясно с проблема още в средата на изборния ден и е дала писмени указания при проблем с разписката, да бъде гласувано с т. нар. „заместваща” хартиена бюлетина за избора, който не е отпечатан от машината.

„Не машините са виновни, а най-вероятно ще се окаже проблем с вида на хартията, който блокира възможността на машините да работят нормално”, посочи Славов.