Адвокат по морско право: България може да поиска освобождаване на корабите срещу пари

Никой не е установил къде е уловен калканът и акулата, коментира Владимир Владимиров

Общество
21:44 - 29 Март 2023
2453
Адвокат по морско право: България може да поиска освобождаване на корабите срещу пари

„В 10-дневен срок държавата на задържания кораб има правото да се обърне към съда, в случая румънския, и да поиска освобождаване на корабите срещу залог. Обичайно това е финансов депозит. В зависимост от каква щета или нарушение е извършено и каква е обществената опасност, ако има такава“, това каза адвокатът по морско право Владимир Владимиров пред Би Ти Ви. 

Според него описаната процедура отнема около седмица. Коментарът му е във връзка със задържаните български кораби в Констанца. По думите му границите на икономическите зони между България и Румъния не са определени. 

„Щом се води следствие, значи има данни за някакво нарушение или законен повод. Очевидно Румъния претендира за някакви суверенни права, които има във връзка с риболова в нейната икономическа зона“, допълни Владимиров. 

По думите на адвокат Владимиров в корабния дневник и в записите на картата трябва да е установено движението на корабите и да е отбелязано мястото, на което е извършен уловът.

„Не мога да твърдя, че има някаква вина в нашите рибари, първо защото никой не е установил къде е уловена тази риба. Никой не е установил дали те са заловени с риболовните съоръжения в работно състояние. Никой не е установил къде е уловен калканът и акулата“, каза адвокатът по морско право.