Адвокатът на хакера : Кристиян е невинен , 50 души са имали паролите за НАП

Новини
08:40 - 15 Август 2019
8461
Адвокатът на хакера: Кристиян е невинен, 50 души са имали паролите за НАП

НАП е разбита от друг хакер в деня, в който Кристиян Бойков коментира „НАП си отива“ – думите, които се превърнаха в сериозно доказателство за прокуратурата срещу него. Това разкри адвокатът на хакера Любен Казанлиев пред Би Ти Ви.

Според адвоката имало изтекли данни, но нямало извършено престъпление.

Защитникът на Бойков обясни, че клиентът му се страхува, което призна и самият Кристиян в първите дни, след като бе разкрит. „Нормално е едно 20-годишно момче при повдигнати обвинения в кибертероризъм да се страхува“, каза Казанлиев. Според него ще стане ясно, че Бойков е невинен.

Адвокътът е представил ново доказателство в защита на Кристиян.

„На 14 април 2015 г. участник в професионален чат се хвали, че е хакнал сайта на НАП. Дава юзър нейм и админ панела - пътя, по който по думите му данъците може да се коригират.

„Около 50 човека са във въпросната чат група, всичките добри айти специалисти, в тази група си комуникират по професионални проблеми. Този, показал уязвимостта на НАП, не се познава с Кристиян“, разказа Казанлиев.

„Срамота, такива елементарни глупости - това са коментарите на останалите. Не могат да повярват, че се ползва „Админ/Админ“ като вход, каза адвокатът и показа разпечатка.

Няколко часа по-късно Кистиян пише в служебния чат репликата „НАП си заминава". Т.е. тази уязвимост вече е публична, тя се знае в професионалните среди, оповестена е в група от 50 човека и е нормално да се коментира от професионалистите. Вижда се реплика на Кристиян от същия този чат в изнесените "доказателства" от прокуратурата, обясни още адвокатът на Бойков.

Казанлиев призова прокуратурата да събира доказателства и за невинност, защото „няма право да манипулира доказателства, за да обвинява“. „Не ни извикаха, когато са декриптиали компютъра, не знаем колко е вярно всичко, което сега се изнася“, недоволен е адвокатът.