Адвокати: Няма как да върнат Полфрийман в затвора

Новини
08:18 - 30 Септември 2019
4715
Адвокати: Няма как да върнат Полфрийман в затвора

Адвокатите Емануил Йорданов и Димитър Марковски са категорични, че няма процедура за връщане на Полфрийман в затвора.

"Най-добрата възможност за промяна е институтът за съкратеното производство изобщо да не се прилага при изключително тежки престъпления и доколкото виждам, има обединени около тази идея", заяви в студиото на Би Ти Ви адвокат Димитър Марковски. 

"Често в практиката се получава прилагането на съкратеното производство, но когато за убийство на 2-ма или 3-ма души се получава присъда от 22-23 г., на близките на пострадалите това се вижда съвсем малко", каза и колегата му Емануил Йорданов. Според него повдигането на въпроса сега не е толкова предизборен, а е следствие на натрупването на няколко тежки престъпления. така че търпението на хората се изчерпало. И на пожар се внасят законопроекти, които са изключително несръчно формулирани на принципа: три пъти режи. половин път мисли.

Бързите промени, за да се отговори на недоволството на обществото наистина не са най-доброто, съгласи се и Марковски. В името на истината института на съкратеното производство отдавна трябваше изначално да бъде коригиран, каза той. Адвокат Марковски не е съгласен обаче с тезата, че прекратяването на тази практика ще започне да бави процесите. Според него българският съд работи ефективно и не бива да се правят внушения за бавно правосъдие.

 Не съществува процедура за връщане на Джок Полфрийман в затвора след предсрочното му освобождаване, смятат и двамата адвокати.