Адвокатката на Паскал: Беше на лечение в Сърбия

Предстои прокуратурата да изпрати документи за екстрадицията на Никола Николов, обясни Галя Гълъбова

Общество
14:08 - 30 Септември 2024
1232
Адвокатката на Паскал: Беше на лечение в Сърбия

Никола Николов-Паскал, който на 27 септември, бе задържан в Сърбия при съвместна акция на сръбските и българските спецслужби, бил в западната ни съседка за лечение и ще представи документи за това, каза пред Нова тв адвокатката му Галя Гълъбова. 

"Г-н Николов е задържан в петък следобед в Сърбия, в Белград, където той се намира на лечение и притежава медицинска документация. Тя ще бъде представена пред българските и сръбските разследващи органи. В момента е даден срок на България да представи документи, въз основа на които се прави искането за екстрадиция. Доколкото ми е известно, това е 18-дневен срок", добави адвокат Гълъбова.

Предстои прокуратурата да изпрати документи за екстрадицията на Паскал, тъй като важи Европейската конвенция за екстрадиция. След това въпросът трябва да се реши от сръбския съд и министър на правосъдието, като процедурата може да отнеме седмици. 

За Николов се заговори през април тази година във връзка с аферата в Агенция "Митници", когато бяха арестувани бившата ѝ директорка Петя Банкова, заместникът ѝ и баща и син - Стефан и Марин Димитрови от Хасково. В случая бе намесено и името на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

Стефан Димитров е обвинен за участие в престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи заедно с баща си Марин Димитров, Петя Банкова, Петър Субев от "Гранична полиция", както и Никола Николов. Последният обаче не беше открит в страната и беше обявен за издирване.