Афера: "Капитал" дал 2 милиона лева заем на "Артекс"

Съдружникът на Иво Прокопиев и съиздател на вестника Теодор Захов отпуска $ 1,2 милиона на сем. Мирянови преди година

Новини
02:40 - 22 Април 2019
4928
Афера: "Капитал" дал 2 милиона лева заем на "Артекс"

Най-довереният човек до олигарха Иво Прокопиев и негов съдружник като съиздател на в. “Капитал” – Теодор Захов, е дал 2 милиона лева заем на скандалната строителна компания “Артекс”. Това разкрива в. “Труд” в свое разследване, публикувано в броя от понеделник, 22 април.

Сделката е била осъществена преди година. На 3 април 2018 г. Захов и собствениците на “Артекс” – архитектите Пламен и Весела Мирянови, сключват пред нотариус договор, по силата на който двете компании на съиздателя на “Капитал” – “Иновент Холдинг” ООД и “Иновент Финанс” АД отпускат всяка по 600 000 щатски долара на “Артекс Инженеринг” АД. Левовата равностойност е около 2 милиона. Трансферът би трябвало да се осъществи по банков път. Срокът за погасяването на дълга е кратък – само една календарна година, а дължимата лихва е 6%. Разноските са за сметка на заемателя.

От съдържанието на контракта става ясно още, че заемодателят (фирмите на Теодор Захов) е наясно с “безупречната репутация” на заемателя (”Артекс”) на пазара на строителство на недвижими имоти в София. От договора също така става ясно, че босът на “Капитал” може да поиска задълженията да му бъдат върнати в срок до 3 работни дни, “при настъпване на необичайни събития”.

Припомняме, че именно бивш журналист от в. “Капитал” – Николай Стайков, разкри аферата с евтините имоти, които “Артекс” е осигурявал на хора от властта. Седмичникът на Иво Прокопиев е сред най-яростните противници на изграждането на небостъргача "Златен век" на строителната компания.

Според в. "Труд" ситуацията е доста странна и е възможно в случая да се касае за опит на хора на Иво Прокопиев да превземат строителната компания.

Договорът за заем между дружествата на Теодор Захов, съиздател на в. "Капитарл", и строителната компания "Артекс"