Агрометеоролози : Януарската суша ще ни излезе през носа

Най-опасни за реколтата са студове под - 15 градуса

Икономика
23:01 - 22 Януари 2020
2486
Агрометеоролози: Януарската суша ще ни излезе през носа

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от температури на въздуха по-високи от климатичната норма и отсъствие на валежи. Прогнозираните средноденонощни температури за периода ще са над климатичната норма, но ще останат под биологичния миниум, необходим за възобновяване и протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури. Така земеделските култури ще останат в състояние на покой.

Това прогнозира пред „Монитор“ Драгомир Атанасов, агрометеоролог при НИМХ. Критични минимални температури и повреди по неукрепналите посеви намиращи се в ранни фази от развитието си (1 – 3 лист) засега не се прогнозират. В резултат на есенното засушаване и пропускане на агротехническите срокове за сеитба посевите от пшеница и ечемик се намират в различни фази от фенологичното си развитие - от листообразуване до братене. Поради поднормените валежи през декември и запазването на тази тенденция през първата половина на януари, темповете на влагонатрупване са забавени. Влагообезпечеността в еднометровия почвен слой остава необичайно ниска, в сравнение с предходни години.

През следващия период не се предвиждат съществени валежи от дъжд и сняг, поради което увеличаване на почвените влагозапаси не се прогнозира. През периода може да се започне с резитбата на по-студоустойчивите овощни видове като ябълки, круши и сливи.

Агрометеорологичните условия през първата половина на месец януари се характеризираха с наднормени температури на въздуха в по-голямата част на страната и отсъствие на валежи. Отклонението на температурите от нормата за месец януари е положително навсякъде, с изключение на Благоевград и Елхово.

Най-опасни за земеделските култури са случаите, в които минималните температури на въздуха са били по-ниски от -15С за повече от 3 дни. Сумата на падналите през първата половина на януари валежи е незначителна. Продължителната есенна суша, поднормените количества на валежите през декември и отсъствието на валежи през първата половина на януари повишават риска вегетационния сезон да започне с осезаем дефицит на почвени влагозапаси по целия профил на еднометровия почвен слой.

Прогнозата за времето през предстоящата седмица се характеризира с постепенно разсейване на мъглите, но ще бъде облачно. Само на изолирани места ще превали съвсем слаб сняг, по Черноморието - слаб дъжд. В понеделник ще се появи слаб вятър от север-северозапад, а във вторник и ще се усили до умерен. Облачността ще се разкъса и намалее до слънчево време. В сряда ще остане ветровито, с променлива облачност. Минималните температури ще са по-ниски, дневните ще се повишат чувствително, но за кратко. Към края на деня ще започне застудяване. В четвъртък ще преобладава облачно време, вероятността за валежи е малка. Ще бъде ветровито и сравнително студено. В петък вятърът чувствително ще отслабне, до вечерта ще се смени с югозападен. Облачността ще се разкъса и ще намалее. През почивните дни ще бъде сравнително топло.