Айде, бе: И ООН се потресе от мъжете в женския спорт

В Париж МОК допусна две боксьорки, които според международната федерация не трябва да се състезават, след като генетично са мъже

Новини
13:45 - 11 Октомври 2024
9653
Айде, бе: И ООН се потресе от мъжете в женския спорт

Скандалът с участието на мъжките момичета Имане Халиф и Ли Тан в боксовия турнир на олимпиадата предизвика реакция и в ООН.

В специален доклад пред световната организация 67 учени призоваха Международния олимпийски комитет да спаси женския спорт от присъствието на състезатели с мъжки хромозоми, което в крайна сметка е доста опасно за здравето на нормалните дами.

В доклада се подчертава, че съвременните тестове за хромозоми са щадящи и не могат да обидят някого или пък да засегнат достойнството му. Просто се взема секрет от бузата.

Подчертава се, че още през 1996 година над 87% от анкетираните спортистки на олимпиадата в Атланта са искали да се проверява за хромозоми.

В Париж МОК допусна двете боксьорки, които според международната федерация не трябва да се състезават, след като генетично са мъже.

И двете спечелиха златни медали.

Българският олимпийски комитет бе един от тези, които се опита да направи нещо по въпроса, но от медицинската комисия на МОК директно заявиха, че и да пускаме жалби, нищо няма да се предприеме.